
Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym – pasteryzacja w piekarniku
Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym są świetnym dodatkiem do sosów i potraw wszelkich, które lubią całe pomidory.
Późnym latem przygotowuję zapasu przecieru pomidorowego. Część słojów zapełniam czystym przecierem, a do części wkładam obrane ze skórek i pokrojone na ćwiartki pomidory.
Albo też zostawiam je w całości – tylko usuwam skórki – to w zależności od rodzaju i wielkości pomidorów.
Przecier pomidorowy przygotowuję według jednej z metod opisanych na stronie w artykule: Przecier pomidorowy.
Wskazówki:
- Najlepsze do przecieru są pomidory z jak najmniejszą ilością pestek i miąższu – z reguły używam odmiany Lima i pokrewnych
- Nie dodaję żadnych przypraw do przecieru – oprócz odrobiny soli, do wyciągnięcia naturalnej słodyczy pomidorów. Przecier można przygotować z dowolnymi ziołami: bazylią, czosnkiem, wzmocnić smak mieloną papryką lub papryką chilli.
- Do już przygotowanego słoika można kapnąć nieco oleju z oliwek – lub innego ulubionego – ale ie jest to konieczne.
- Jeśli wybierzmy metodę przygotowania przecieru pomidorowego bez pestek ( numer III lub sok ), wtedy dobrze będzie usunąć pestki z pomidorów, żeby mieć czysty przecier z pomidorami.
Pomidory pasteryzowane w oleju i przecierze pomidorowym: przepis
Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym w kawałkach: składniki
- pomidory w dowolnej ilości
- sól: najlepiej polska kłodawska lub himalajska
- zioła:bazylia, tymianek, czosnek – jeśli mamy ochotę dodać je do przecieru
- oliwa z oliwek – opcjonalnie
Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym w kawałkach: przygotowanie krok po kroku
- Pomidory umyć, wyrzucić wszystkie nadpsute lub z plamami.
- Pomidory obrać ze skórki. W tym celu w dużym garnku zagotować wodę, na wrzącą wodę wrzucić (z naciętą na krzyż skórką) pomidory na około 1 minutę. Wyjąć – najlepiej łyżką cedzakową – i zsunąć skórkę z pomidorów. NIE WYRZUCAĆ SKÓREK! – nimi zajmiemy się później.
- Pomidory pokroić na dowolne cząstki, usunąć pestki lub nie – według potrzeby.
- Przygotować przecier pomidorowy.
- Pomidory ułożyć w wypasteryzowanych słojach, zalać przygotowanym przecierem pomidorowym. Do każdego słoja dodać szczyptę soli i/lub zioła.
- Jeśli chcemy, można dodać nieco oleju.
- Słoiki z pomidorami koniecznie trzeba zapasteryzować. Tradycyjnie w garnku, lub szybciej i prawie bez pracy w piekarniku. Jak to zrobić przeczytasz w: Jak pasteryzować przetwory

Słoiki z pomidorami gotowe do pasteryzowania w piekarniku.
Co zrobić ze skórkami z pomidorów?
Obrane z pomidorów skórki wysuszyć i zmielić – na przykład w blenderze. I używać do posypywania potraw i zup pomidorowych.
Przygotowałam też inne przepisy. Te propozycje na pewno Cię zainteresują:
Pasteryzowanie pomidorów się udało? No pewnie że Tak!
Teraz koniecznie zostaw komentarz ze swoją opinią na temat przepisu. Tak samo jeżeli masz jakieś pytanie – napisz a ja bardzo chętnie odpowiem!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!