Jak przygotować słoje do zaprawy
Przed włożeniem żywności do słojów, trzeba je odpowiednio przygotować. Bo jednym z warunków dobrej pasteryzacji są czyste naczynia i szczelne nakrętki.
Bardzo łatwo zrobimy to w domowych warunkach.
Dzięki czystym naczyniom przetwory przetrwają aż do późnej wiosny… lub na lat kilka, jak czasem zdarza mi się odkryć słoik gdzieś zagubiony w tylnych rzędach.
Przygotowanie naczyń do pasteryzacji:
- Słoje nie mogą mieć żadnych wyszczerbień
- Nakrętki – nie uszkodzone, najlepiej jest do każdej pasteryzacji kupić nowe – wtedy mamy gwarancję, że na pewno będą szczelne – w przypadku zakręcanych, natomiast do słojów type „weck” – nowe gumki.
- Zarówno słoje jak i nakrętki należy porządnie umyć i wyparzyć.
Wybór słojów:
- Do dżemów, marmolad, musów dobrze jest wybrać słoiki mniejsze ( 0,2 – 0,3 l) zakręcane lub typu weck. Do przetworów warzywnych większe słoje.
- Słoje nie mogą być wyszczerbione – takie od razu należy wyrzucić.
- Nakrętki nie mogą być powyginane, a gumki do słojów typu weck porozciągane i popękane. Ale to akurat nie jest problemem – kupujemy brakujące elementy, zamiast wyrzucać cały słoik. Ja z reguły do każdej pasteryzacji kupuję nowe nakrętki – wtedy mam pewność, że moja praca nie pójdzie na marne.
Wyparzanie słojów:
- wrzącą wodą
Zalać słoiki wrzącą wodą, wlać kropelkę płynu do mycia naczyń, zakręcić i potrząsać słoikiem, aby płyn się wymieszał. Po kilku minutach porządnie wypłukać słoiki. Nakrętki wyparzyć, wrzucając je do wrzącej wody na kilka minut.
Drugą metodą wyparzania na gorącą, jest włożenie naczyń i zakrętek do dużego garnka, zalanie zimną wodą i doprowadzenie do wrzenia. Gotować kilka minut.
- w kuchence mikrofalowej
Do umytych słoików wlać 3 cm wody, włożyć na 2 minuty do kuchenki, ustawiając najwyższą moc. Nakrętek NIE WOLNO władać do mikrofalówki – trzeba je wyparzyć we wrzątku.
- w piekarniku
Do nagrzanego do temperatury 100 °C piekarnika włożyć ułożone na blaszce suche i odkręcone słoje. Wyparzać 5 – 10 minut, po czym zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Można włożyć słoiki do zimnego piekarnika, tylko w takim przypadku wyparzać przez kilka minut od momentu osiągnięcia przez piekarnik temperatury 100 °C. Nakrętki najlepiej jest wygotować.
- w zmywarce
Włożyć czyste i odkręcone słoje – osobno nakrętki. Ustawić na najwyższy program. Po wyparzeniu, można słoje dodatkowo przelać gorącą wodą.
- przemywanie spirytusem
Słoje należy przepłukać spirytusem, nakrętki przetrzeć wacikiem zamoczonym w spirytusie. Najlepiej wykorzystać do tej czynności spirytus 70%.
Do wyparzonych słojów bez obaw można wkładać przygotowane przetwory. Kolejnym krokiem będzie pasteryzacja. Jakie są metody pasteryzacji, przeczytasz w artykule: Jak pasteryzować żywność.
Garść dodatkowych porad:
- Wyparzanie szczególnie istotne, jeśli później nie pasteryzujemy żywności, tylko zostawiamy, jak na przykład żurawina z cukrem.
- Przygotowane słoje z przetworami najlepiej jest przechowywać w piwnicy, spiżarce. Jeśli nie mamy takowej, to można wykorzystać do tego kuchenną szafkę. Ja nie posiadam spiżarki, więc kupiła kilka lat temu lodówkę, która stoi w jedynym gospodarczym miejscu w domu, obok gazowego pieca do ogrzewania i służy za spiżarkę. Tam „lądują” na zimę moje – najlepsze na świecie – ogórki kiszone i inne przetwory.
- Ładnie – i praktycznie, szczególnie w przypadku różnego rodzaju dżemów czy powideł – będą wyglądały naklejki na słoje. I taki przyozdobiony słoik, z dobrą zawartością, może stać się oryginalnym upominkiem dla przyjaciół. Przykładem niech będzie dżem: Imbirowe zdrowie.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
dują’ jest w cudzysłowie ?? Bezdzaniejna nowomowa ;/
Witaj, zgodnie z zasadami języka polskiego wyrazy napisane w przenośni pisze się w cudzysłowiu, co zrobiłam 🙂