
Paluchy chlebowe – drożdżowe Grissini
Paluchy chlebowo – drożdżowe to nic innego, jak popularne we Włoszech paluszki Grissini. Pieczywo grissini, wytwarzane jest od XVI wieku – obowiązkowo z ciasta drożdżowego. Z różnymi dodatkami lub bez – według potrzeby lub smaku.
Paluchy chlebowo – drożdżowe posypuję czarnuszką, obtaczam w kminku – w tym wydaniu najbardziej je lubię – w grubej soli, suszonych ziołach: jednego rodzaju lub mieszanych. W zależności od potrzeby, fantazji lub po prostu od tego, co mam w domu.
Zdecydowanie najbardziej smakują ciepłe, wyjęte z piekarnika tuż przed podaniem na stół. Natomiast zawsze przygotowuję więcej paluchów, bo mam wtedy znakomity dodatek do sałatek, zupy cebulowej czy czystego barszczu. Przygotowane „na zapas” paluchy przechowuję w szczelnie zamykanym słoju lub w foliowej, strunowej torebce.
Paluchy drożdżowe podaję jako przekąskę z dodatkiem pasty z awokado guacamole lub owinięte szynką parmeńską. Sprawdź przepis na pastę z awokado guacamole.
Do przygotowanego ciasta można dorzucić jakieś ulubione zioła lub przyprawy, ale niekoniecznie. Można także przygotować paluchy bez żadnych dodatków i dopiero po uformowaniu obtoczyć w przyprawach. Albo przygotować kilka rodzajów – co nam fantazja podpowie.
Paluchy przygotowuję zwykle sauté, ale czasem „lakieruję” je jajkiem i dopiero wtedy posypuję ziołami, przyprawami lub startym, ostrym serem.
I jeszcze jedno zdanie muszę dopisać. Pomimo, że przepis jest dość długi, przygotowanie paluchów jest szybkie i proste – po prostu opisałam dokładnie krok po kroku i dlatego przepis może stwarzać wrażenie skomplikowanego. A tak nie jest::).
Paluchy chlebowe – drożdżowe: przepis
Paluszki chlebowe: składniki
- 700 gram mąki pszennej
- 350 ml letniego mleka
- 30 gram drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 50 ml oliwy z dobrej oliwek
- suszone zioła do dodania do środa ciasta: estragon, cząber, oregano lub mieszanka ziół – według upodobań, czarnuszka, kminek, suszone pomidory, chilli ( dla lubiących ostre smaki).
- mąka do podsypania
Do posmarowania:
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- wybrane zioła: estragon, cząber, oregano, suszony czosnek niedźwiedzi lub mieszanka ziół – według upodobań, czarnuszka, gruba sól, kminek, chilli ( dla lubiących ostre smaki), starty ser, zmiażdżony czosnek.
Paluszki chlebowe: przygotowanie krok po kroku
- W dużej misce przygotować zaczyn – drożdże rozkruszyć i zalać niewielką ilością letniego mleka, dodać cukier, wymieszać.
- Miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość – około 30 minut.
- Dodać pozostałe składniki: resztę mleka, mąkę, jajko, olej i sól.
- Jeśli chcemy dodać do środka jakieś dodatkowe przyprawy, to także teraz je dokładamy.
- Wyrabiać aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- Pozostawić w przykrytej misce w ciepłym miejscu – do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Ciasto odrywać małymi kawałkami i wałkować na grubość około 1 cm na posypanej mąką stolnicy lub blacie.
- Pociąć na wąskie paski o długości około 2 – 3 cm.
- Jeśli chcemy posmarować paluchy, to czynimy to teraz: jajkiem rozmieszanym z oliwą i posypujemy ziołami. Lub posypujemy ziołami/przyprawami bez uprzedniego smarowania.
- Paluchy możemy zostawić proste lub zawinąć je w spiralkę.
- Gotowe paluchy układać na blasze, zostawiając małe odległości pomiędzy nimi.
- Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 – 20 minut.
Domowe potrawy są najlepsze. Poznaj pozostałe moje przepisy:
Chleb pieczony na ognisku lub grillu – pyszna konkurencja dla mięsnych potraw
Rolada serowa z pieczarkami i serkiem topionym
Paluchy chlebowe to idealny pomysł na przekąskę. A Ty z czym najchętniej je zjesz?
Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu. Napisz też z czym jadłaś paluchy chlebowe bo jestem bardzo ciekawa.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!