Pasta awokado z guacamole z dodatkiem limonki na kanapkach z pomidorami.

Dodatki Przepisy Przystawki

Guacamole – pasta z awokado

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 16 sierpnia 2018

Przepis na pastę guacamole z awokado z limonką – w oryginalnej wersji tworzona jest jako połączenie owocu awokado z limonką i doprawienie solą.

Owocu? Tak, to nie pomyłka. Awokado jest owocem, chociaż powszechnie uważane jest za warzywo – często na stoiskach warzywnych jest przyporządkowane do warzyw, a nie do owoców.

Przygotowanie guacamole jest bardzo proste. Warunkiem koniecznym, aby pasta była dobra i rozsmarowała się, jest dojrzałe awokado.

Guacamole dobrze komponuje zarówno z ciepłymi daniami (typowo meksykańskimi jak wszelkiego rodzaju tortille), owocami morza, daniami z drobiu, upieczonymi na grillu lub w piekarniku ziemniakami ( mniam, to jest rewelacyjne) jak i z zimnymi: paluchami drożdżowymi, pokrojonymi na kawałki warzywami (ogórek zielony, kalarepka) czy jako pasta – masło na pieczywo. Och,a jak smakuje z białym pieczywem typu bagietka! Sprawdź jak upiec paluchy chlebowe.

Awokado zamienione w pastę guacamole to tylko jeden ze sposobów na przygotowanie dobrego dania z tego owocu.

W innym artykule na mojej stronie ⇒ Awokado – co w nim siedzi i jak go ugryźć. Garść przepisów znajdziesz nie tylko sporo pomysłów na to, do czego i jak użyć awokado, ale i nieco informacji ogólnych, które zatytułowałabym Dlaczego warto jeść awokado – skład.

Guacamole – pasta z awokado: przepis

Guacamole – pasta z awokado: składniki

  • dojrzałe awokado
  • odrobina soku z cytryny lub limonki
  • jeden lub dwa ząbki czosnku – w zależności jak mocno czosnkowy smak lubimy
  • odrobina ostrej, świeżej papryki – opcjonalnie
  • sól i pieprz

Jak zrobić guacamole z awokado: przygotowanie krok po kroku

  1. Awokado  naciąć wzdłuż nożem, chwycić obydwie części owocu i przekręcić połówki w przeciwne strony. Pestka zostanie samotna, a my otrzymamy dwie połówki.
  2. Od razu skropić sokiem z cytryny lub limonki żeby nie ściemniało.
  3. Miąższ wyjąć ze skórki ( najprościej wydrążyć łyżeczką), rozgnieść widelcem.
  4. Czosnek obrać z łupinek i zmiażdżyć w wyciskarce.
  5. Papryczkę – jeśli mamy zamiar dodać – bardzo drobno posiekać.
  6. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
Wskazówki
  • Jeśli kupimy awokado, które nie jest miękkie, wystarczy położyć – całe, nieobrane awokado – pod miskę w towarzystwie jabłek. Lub włożyć jabłko i awokado do szczelnego woreczka.
Jak zrobić guacamole? Prosty przepis na pyszną pastę z awokado.

Przed wykonaniem pasty z awokado należy usunąć pestkę.

Więcej przepisów z awokado znajdziesz, gdy klikniesz:

⇒ Awokado – co w nim siedzi i jak go ugryźć. Garść przepisów.

Poszukujesz nowych inspiracji na posiłki? Sprawdź moje pozostałe przepisy na egzotyczne dania: 

Awokado jak jeść. Garść przepisów

Humus/Hummus – znakomita pasta

Pasta z pieczonych warzyw

Tahini – pasta z sezamu

Przepisy na domowe lemoniady

Pasta Guacamole nadaje się zarówno do ciepłych dan jak i do zimnych? A Ty gdzie ją wykorzystasz?

Podziel się swoim pomysłem w komentarzu. NA pewno wszyscy na tym skorzystamy a ja będę bardzo wdzięczna.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments