Kapuśniak z kiszonej kapusty

0
5968
talerz z zupą z kapusty i listek lauriwy
Potrawy - kapuśniak na żeberkach

Przepis na kapuśniak – jedną z moich ulubionych zup, serwowanych zimową porą. Kwintesencja zdrowia i pyszności.

Kapuśniak na żeberkach lub na wędzonym boczku, ociepla ciało i duszę. Ale tylko z kiszonej kapusty – nigdy nie dodaję białej kapusty. Kapusty kiszonej nie wolno płukać – nawet jeśli jest bardzo kwaśna!

Bardzo kwaśną kiszoną kapustę należy dobrze odcisnąć, a uzyskany kwas spożytkować – wypić ( rozrzedzając delikatnie wodą, gdy nie spożywamy kwasu z kapusty regularnie) lub ugotować kwaśnicę.

Kapuśniak podaję jako pierwsze i drugie danie jednocześnie – dobrze komponuje się z kromką dobrego, najlepiej domowego chleba. 

Uwielbiam połączenie kwaśności kapusty z aromatem wędzonego mięsa. Nie dokładam surowego mięsa, bo jakoś mi się nie komponuje. Wrzucam z kolei kawałek imbiru – nie zmienia smaku zupy, ale znakomicie rozgrzewa. I to chodzi w zimowej zupie.

Kapuśniak a kwaśnica? Kwaśnica,tak najprawdziwsza z Węgierskiej Górki, jaką miałam okazję poznać lata temu, przygotowana jest na wieprzowym mięsie i zakwasie z kapusty.

Oczywiście, zupa z kiszonej kapusty najlepiej smakuje na własnoręcznie ukiszonej kapuście.

W przepisie podałam pół kilograma kapusty, ale ilość należy dobrać w zależności od tego, jak kwaśna jest kapusta i jak kwaśną zupę lubimy.

Dodatek wędzonej papryki nada kapuśniakowi smak i aromat wędzonki, zwłaszcza jeśli przygotujemy zupę bez dodatku mięsa.

Przepis na danie: Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki dania: Kapuśniak z kiszonej kapusty

  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 2,5 l wody
  • 400 gram ziemniaków
  • 250 g boczku wędzonego lub żeberek wędzonych, kości wędzonych lub zwykłych  żeberek
  • na wywar warzywny: 1 średnia marchewka, 1 średnia pietruszka, kawałek selera lub duża łyżka koncentratu warzywnego
  • 1 marchewka do utarcia
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec gęsi, olej)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku całego
  • sól
  • pieprz – sporo
  • suszone grzyby – uprzednio namoczone – opcjonalnie
  • łyżeczka majeranku suszonego – ilość do smaku
  • kawałek imbiru i szczypta chilli ( bo chilli wzmacnia działanie imbiru)
  • pół łyżeczki wędzonej papryki – opcjonalnie

Przygotowanie dania: Kapuśniak z kiszonej kapusty

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać.
  2. Zagotować wodę, włożyć mięso, dodać przyprawy – (za wyjątkiem majeranku) i warzywa, ugotować wywar. Jeśli mamy koncentrat warzywny – dajemy 1 dużą łyżkę i przyprawy do wody i gotujemy chwilkę.
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  4. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsmażyć cebulę, pod koniec smażenie wrzucić na chwilkę czosnek.
  5. Kapustę, jeśli ma długie włókna pokroić, a jeśli jest zbyt kwaśna – odcisnąć.
  6. Warzywny wywar odcedzić i ugotować w nim kiszoną kapustę – około 40 minut do godziny.
  7. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  8. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  9. Ziemniaki ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody razem z marchewką i suszonymi grzybami.
  10. Gdy kapusta jest miękka, dodać do niej ziemniaki (razem z wodą, w której się gotowały), przesmażoną cebulkę z czosnkiem, majeranek i wędzoną paprykę.
  11. Kapuśniak podawać z żeberkami podzielonymi na porcje, obranymi kawałkami mięsa z boczku.
  12. Popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówki
  • Alternatywnie, zamiast wędzonki (lub dodatkowo) świetnie będzie komponował się ze smakiem kwaśnicy uzyskany po pieczeniu gęsi tłuszcz. 

Jeśli jesteś pasjonatką kwaśnych i zdrowych zup, to zerknij do przepisu na Kwaśnicę zupę w zupełnie innej osłonie, równie pyszna. 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSos do sałaty pomarańczowy
Następny artykułChrzan z buraczkami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.