Ziemniaki zapiekane z kapustą włoską

0
7516
Ziemniaki z kapustą włoską
Ziemniaki z kapustą włoską

Ziemniaki zapiekane z kapustą – najlepiej włoską – są znakomita odmianą zwykłych ziemniaków podawanych do obiadu.

Co prawda przepis wydaje się nieco przydługawy, ale danie nie jest skomplikowane – to tylko dokładny opis robi wrażenie bardzo pracochłonnego dania.

Ziemniaki zapiekane z kapustą włoską znakomicie smakują podane zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i następnego dnia odgrzane – na delikatnym ogniu – na patelni lub w piekarniku.

Nie wahajcie się wykonać nieco większej porcji – i tak zniknie!

Przepis na danie: Ziemniaki zapiekane z kapustą włoską 

Składniki dania: Ziemniaki zapiekane z kapustą 

  • 0,5 kg włoskiej kapusty
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie dania: Ziemniaki zapiekane z kapustą 

  1. Ziemniaki obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować do miękkości.
  2. Po ugotowaniu ziemniaki rozgnieść.
  3. Z kapusty zdjąć kilka górnych liści.
  4. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić do niej liście z kapusty. Gotować kilka minut na bardzo małym ogniu, aż zmiękną. Ugotowane liście z kapusty zanurzyć w zimnej wodzie.
  5. Pozostałą część kapusty drobno posiekać.
  6. Cebulę obrać i drobno poszatkować.
  7. Na dużej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
  8. Do cebuli dodać pokrojoną kapustę i dusić pod przykryciem – często mieszając – na średnim ogniu około 20 minut aż kapusta zmięknie i stanie się lekko złotawa.
  9. Jajko roztrzepać trzepaczką lub w blenderze i dodać do ziemniaków – zmiksować, aż powstanie gęsta masa.
  10. Do masy dodać przesmażoną z cebulą kapustę i jeszcze raz delikatnie zmiksować, tak aby część kapusty pozostała w całości.
  11. Ugotowane całe liście kapusty osuszyć i usunąć z nich grube żyłki.
  12. Dno naczynia do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia.
  13. Na papier położyć liście kapusty, pozostawić jeden liść do przykrycia.
  14. Włożyć do formy masę ziemniaczaną, lekko ubić i przykryć pozostawionym liściem.
  15. Formę przykryć od góry formą aluminiową.
  16. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  17. Formę z zapiekanką postawić na blachę do pieczenia, wypełnioną do połowy wrzątkiem.
  18. Zapiekać przez 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  19. Po upieczeniu zdjąć folię.
  20. Formę położyć na desce lub innym naczyniu do podania i przytrzymując deskę odwrócić formę do góry dnem.
  21. Podawać na gorąco, zaraz po upieczeniu.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułZakwas na chleb
Następny artykułJak cię widzą tak cię piszą – jak zadbać o przestrzeń przydomową

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.