Uszka z grzybami wigilijne

0
769
uszka wigilijne z grzybami

Uszka z grzybami wigilijne przygotowuję na takim samym cieście, na jakim robię pierogi w ciągu roku. Mam dwa wypróbowane przepisy. W poniższym artykule krok po kroku opisuję, jak zrobić uszka według obydwu przepisów.

Pierwszy, klasyczny przepis, składający się tylko z mąki, wody i soli – taki który zawsze był w moim rodzinnym domu.

I drugi – z jajkiem i olejem – łatwiejszy do wykonania i z gatunku tych, co zawsze się udają. Ciasto jest dobre, ale nieco bardziej twardsze, niż zrobione według pierwszego przepisu.

Ciasto na pierogi musi być miękkie, żeby można je było łatwo rozwałkować, ale nie może kleić się do rąk.

Zarówno pierwsze jak i drugie ciasto można zrobić ręcznie lub za pomocą blendera lub malaksera.

I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga, pośrednio związana z uszkami wigilijnymi. Mocząc, a następnie gotując suszone grzyby ( co robimy, przygotowując farsz do uszek), otrzymamy niezwykle aromatyczny wywar. Nie wolno go wylewać, pod żadnym pozorem! To będzie nasz smak do barszczu wigilijnego.

Jeśli przygotowujemy uszka i barszcz czerwony w tym samym dniu, to po prostu wywar dodajemy do barszczu. Jeśli jednak uszka z grzybami robimy parę dni wcześniej i mrozimy, to wywar najlepiej także będzie zamrozić.

Przepis na uszka wigilijne z grzybami  

Składniki : Ciasto na uszka bez jajek i tłuszczu

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • sól

Przygotowanie : Ciasto na uszka bez jajek i tłuszczu

  1. Do miski wsypać połowę porcji mąki i sól.
  2. Do mąki wlać gorącą wodę i mieszać wszystko drewnianą łyżką, żeby nie poparzyć rąk.
  3. Przejść do ugniatania ciasta ręką, powoli dosypując resztę mąki, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Wyrabiać trzeba kilka minut. Zagniatając ciasto dobrze jest posypywać ręce mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.
  4. Wyrobione ciasto skleić w jedną kulę i przykryć ściereczką. Można zostawić na chwilkę, żeby pooddychało. Odcinać po kawałku do wałkowania.

Składniki: Ciasto na uszka z jajkiem i olejem

  • 250 gram mąki
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie: Ciasto na uszka z jajkiem i olejem

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, olej, sól i stopniowo dodawać wodę, jednocześnie zagniatając ciasto.
  2. Zagnieść ciasto tak długo, aż będzie gładkie i jednolite. Zagniatając ciasto dobrze jest posypywać ręce mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.
  3. Wyrobione ciasto skleić w jedną kulę i przykryć ściereczką. Odcinać po kawałku do wałkowania. Z ciasta należy jak najszybciej robić uszka i od razu je gotować, bo w przeciwnym razie ciasto robi się rzadkie.
Wskazówka
  • Dzięki dodaniu gorącej wody ciasto staje się bardziej elastyczne.
  • Podana ilość wody jest orientacyjna, może być potrzeba dać nieco więcej mąki lub wody, w zależności od rodzaju mąki.

Składniki : Farsz do uszek

  • 15 dag suszonych grzybów
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 duża cebula
  • nieco bułki tartej do zagęszczenia farszu – opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie : Farsz do uszek

  1. Grzyby zalać niewielką ilością wody i namoczyć – najlepiej na całą noc.
  2. Namoczone grzyby ugotować do miękkości. Odsączyć.
  3. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę na złoty kolor.
  5. Ugotowane grzyby drobno posiekać i przesmażyć na maśle razem z cebulką.
  6. Wystudzić. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba dodać nieco bułki tartej żeby zagęścić farsz, dokładnie wymieszać.
Wskazówka:
  • Do farszu można dodać pieczarki, mrożone grzyby lub połączyć rodzaje grzybów w dowolnej proporcji. Świeżych grzybów oczywiście nie moczymy, tylko od razy przesmażamy.

Jak zrobić uszka?

  1. Na stolnicy rozwałkować cienko ciasto. Stolnicę lub blat koniecznie trzeba wcześniej posypać mąką.
  2. Rozwałkowane ciasto pociąć na kwadraty o bokach 3 cm lub wykrawać specjalną foremką do małych pierożków.
  3. Na środku kwadratu położyć farsz, złożyć po przekątnej i zlepić boki trójkąta.
  4. Dokładnie sklejać, żeby farsz nie wypłynął w czasie gotowania.
  5. Dwa rogi powstałego trójkąta połączyć, zawinąć wokół palca i skleić.
  6. Gotowe uszka układać na posypaną mąką powierzchnię ( stolnicę, blat).
  7. Sklejone uszka koniecznie należy przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychały.
  8. Zagotować wodę i posolić ją.
  9. Na gotującą się wodę wrzucać uszka, gotować około 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Wyjmować i układać obok siebie, żeby się nie stykały.
Wskazówka
  • Wodę do gotowania uszek zagotować przed przystąpieniem do klejenia, żeby można było gotować uszka – partiami – zaraz po przygotowaniu.
  • Dodanie odrobiny oleju do wody do gotowania spowoduje, że uszka nie będą się sklejać podczas wystygania.
  • Uszka można przygotować wcześniej i zamrozić. Ugotować i zamrozić. Lub nie gotując zamrozić – w tym przypadku wkładać do zamrażarki natychmiast po przyrządzaniu, układając na tacce w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą.
  • Odgrzewanie ugotowanych wcześniej i wystudzonych lub zamrożonych uszek. Rozmrożone uszka ułożyć na sicie i odgrzać na parze lub  ( bardzo wolno ogrzewając ) w barszczu.

A jak już zrobiłaś własnoręcznie uszka, to do niego obowiązkowo podaj przygotowany w domu barszcz czerwony – wigilijny.

zupa z barszczem wokół figurki aniołków

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułNarty, emocje i relaks w tyrolskim Zillertal
Następny artykułBarszcz czerwony wigilijny

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.