Tzatziki – grecki sos do sałatek

0
629
sos tzatziki ogórki zielone, czosnek

Sos z gęstego jogurtu i ogórków – Tzatziki –  klasyczna grecka sałatka z ogórka, jogurtu, bazylii lub mięty i czosnku. Ten popularny dip grecki, podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych.

Smak tzatzików znam od dawna, ale najbardziej smakuje mi w swojej „kolebce” czyli w Grecji. Zawsze z greckich wakacji przywożę suszone składniki sosu: niby nic specjalnego, bo czosnek z bazylią ( zawsze wybieram składniki bez soli), ale szczypta dodana do sosu wzbogaca jego smak.

Jak prosto zrobić pyszny sos czosnkowy! Uwielbiam smaczek tego sosu greckiego! Tzatziki podaję do pieczonych lub grillowanych mięs – cudnie komponują się z szaszłykami. Ale także niezłym pomysłem – podpatrzonym zresztą na wakacjach na wyspie Milos – jest podanie sosu Tzatziki z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami: ogórkami zielonymi, marchewką, selerem naciowym czy rzodkiewką.

A ziemniaki pieczone podane z sosem „cacyki” – to dopiero pychota!

W przepisie podałam różne propozycje ziół – bo z takimi wersjami sosu greckiego spotkałam się. Najbardziej smakuje mi w wersji: suszona bazylia i suszony koperek.

I jeszcze sprawa skórki z ogórka. Grecy nie obierają ogórka, ale jeśli ktoś nie lubi skórki – można ją obrać.

Przepis na danie: sos jogurtowy Tzatziki

Składniki dania: sos jogurtowy Tzatziki

  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej mięty lub
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii lub
  • 2 łyżki posiekanego zielonego koperku lub 1 łyżeczka suszonego koperku lub
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i suszonego koperku
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu
  • przyprawa grecka suszone zioła Tzatziki – opcjonalnie

Przygotowanie dania: sos jogurtowy Tzatziki

  1. Ogórek obrać ze skórki – opcjonalnie.
  2. Przekroić na pół, usunąć pestki. Zetrzeć na tarce. Posolić.
  3. Zostawić na 20 minut, ogórki odcisnąć, odlać słony sok.
  4. Do salaterki włożyć posiekany drobno czosnek, wybrane zioła i jogurt. Wymieszać. Nie solić.
  5. Jeśli mamy gotowy zestaw suszonych ziół do Tzatzików – można dodać szczyptę.
  6. Odciśnięte ogórki włożyć do salaterki z sosem jogurtowym, wymieszać.
  7. Spróbować – jeśli jest zbyt mało słone – dosolić.
  8. Sos grecki – jogurtowy Tzatziki  – dobrze jest przygotować nieco wcześniej, aby składniki miały czas „przegryźć się”
Wskazówka:
  • Obierając zwykły ogórek – nie wężowy – trzeba zaczynać obieranie od jasnego końca, żeby ogórek nie był gorzki.
  • Jeżeli przygotowuje się sos w pośpiechu, to lepiej nie solić ogórków, tylko od razu po poszatkowaniu wymieszać z sosem jogurtowym.  W takim wypadku sos należy posolić.
  • Koniecznie musi być gęsty jogurt naturalny – w sprzedaży jest wiele jogurtów oznaczonych jako ” grecki” – ten kupujemy. Alternatywnie serek typu „Bieluch” – też całkiem nieźle smakuje.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSurówka z białej kapusty z koprem włoskim
Następny artykułSos z gęstego jogurtu i ogórków
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.