Surówka z marchewki i pomarańczy

0
503
surówka na talerzu z pomarańczy i marchewki

Połączenie marchewki i pomarańczy tworzy świetną kompozycję kolorystyczną i smakową.

Używam do tego przepisu dużych marchwi, ponieważ łatwiej się je trze. Nie szkodzi, jeśli nawet pomarańcze są lekko kwaskowate – słodkość marchewki zrównoważy je. Surówka z marchewki i pomarańczy przygotowuję nie tylko jako dodatek do obiadu – do mięsa z drobiu lub gotowanych warzyw – ale jako danie na lunch lub drugie śniadanie.

Dodaję do niej podprażone orzechy. Mogą być również surowe, ale dzięki podprażeniu podkreśla się ich naturalny smak. Samo prażenie jest proste, pamiętać jedynie należy, aby ich nie spalić.

Na suchą, rozgrzaną patelnię przekłada się orzechy i ogrzewa na średnim ogniu. Od czasu do czasu należy nimi potrząsnąć, aby dobrze ogrzały się z obu stron.

Możliwe jest także prażenie ich w piekarniku w temperaturze 180°C. Orzechy pozbawione łupin wykłada się na blachę pokrytą folią aluminiową. Proces należy zakończyć w momencie zarumienienia się orzechów.

Przepis na danie: Surówka z marchewki i pomarańczy

Składniki dania: Surówka z marchewki i pomarańczy

  • 2 duże marchwie
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub pistacjowych*
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Surówka z marchewki i pomarańczy

  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce.
  2. Posiekane orzechy wrzucić na suchą patelnię i chwilkę podgrzać.
  3. Pomarańcze umyć, obrać ze skórki i z błon. Podzielić na małe cząstki. Czynności te najlepiej wykonać nad miską, do której będzie wyciekał sok z obieranych i dzielonych pomarańczy.
  4. W małej miseczce wymieszać sok z pomarańczy z sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Wymieszać kawałki pomarańczy z potartą marchewką o podprażonymi orzechami.
  6. Surówkę polać sosem, wymieszać.
Wskazówki:
  • * orzechy włoskie zdecydowanie lepiej smakują lekko podprażone na patelni lub w piekarniku. Orzechy pistacjowe można czasem kupić podprażone. Należy tylko zwrócić uwagę, żeby nie były solone – wtedy mocno słone orzechy pistacjowe mogą zdominować smak sałatki i spowodować, że będzie bardzo słona.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSałatka z fasoli Jaś
Następny artykułFasolka po bretońsku wegetariańska

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.