surówka wielkanocna

Przepisy Surówki i sałatki

Surówka na Wielkanoc – prosty przepis na zieloną surówkę

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 22 marca 2018

Surówka zielona wielkanocna, przygotowana z zielonych warzyw z dodatkiem – obowiązkowo – jajka ucieszy nie tylko żołądek, ale i oko.

Prostota składników i szybkość przygotowania – są jej dodatkowymi atutami.

Jedyne na co należy zwrócić uwagę: sosem nie należy polewać sałatki wcześniej, a dopiero tuż przed podaniem jej na stół.

Surówka zielona wielkanocna znakomicie komponuje się ze świątecznymi pasztetami, szynkami czy jajkami ugotowanymi na twardo. Znakomicie smakuje jako dodatek do pieczywa, najlepiej domowego, upieczonego na zakwasie chleba.

Jednym ze składników surówki jest zielony groszek. Zdecydowanie bardziej polecam zielony – mrożony i ugotowany, niż taki z puszki. Daje nie tylko lepszy smak, ale i epatuje żywym, zielonym kolorem.

Przepis na danie: Surówka wiosenna – wielkanocna

Składniki na danie: Surówka wiosenna – wielkanocna

  • sałata zielona masłowa – średniej wielkości lub połowa dużej
  • ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • koperek zielony – 1 duży pęczek lub dwa małe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szklanka groszku zielonego: z puszki lub mrożonego – ugotowanego

Składniki na sos: Surówka wiosenna – wielkanocna

  • pół szklanki chrzanu – ze słoika lub – lepiej świeżego, startego
  • kwaśna śmietana 12% lub 18% – małe opakowanie
  • 1 cytryna
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania : Surówka zielona wielkanocna

  1. Jeżeli używamy groszku mrożonego, ugotować go krótko, odsączyć. Groszek z puszki – odsączyć.
  2. Sałatę opłukać, osuszyć i poszarpać na małe kawałki.
  3. Ogórek zielony obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Rzodkiewkę umyć, osuszyć – drobno pokroić.
  5. Jajka obrać, pokroić na drobną kostkę.
  6. Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.
  7. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać – zostawić nieco koperku i szczypiorku do dekoracji.

Przygotowanie sosu do surówki wielkanocnej zielonej

  1. Przygotować sos: wymieszać kwaśną śmietanę, chrzan, wyciśnięty sok z jednej cytryny, doprawić solą i pieprzem i szczyptą cukru.

Tak przygotowanym sosem polać surówkę wielkanocną. Zwieńczeniem surówki będzie posypanie jej  zielonym koperkiem i/lub szczypiorkiem.

Wskazówka
  • Rodzaje użytych sałat – dowolne. Ponieważ w tym czasie mam zawsze w ogrodzie pod dostatkiem czosnku niedźwiedziego, zawsze dorzucam parę listków do surówki.
  • Surówkę wielkanocną można także przygotować bez jajek – same warzywa wzbogacone smakiem chrzanowo – śmietankowego sosu też są znakomite.

Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy

Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:

Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Sprawdź też przepisy na wigilię.

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jolanta
Jolanta
5 lat temu

Super pyszny przepis..dla mnie groszek to nowość wiec na pewno wypróbuje w tym roku,wiem Danu-polecalas go gorąco nie śmię wiec odmówić ????