Surówka z kalafiora z koperkiem

0
1248
Surówka z kalafiora w miseczce i kalafior różyczki
Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora z koperkiem, czyli surówka kwiatowa z koperkiem można byłoby powiedzieć. Bo kalafior ( podobnie zresztą jak brokuł ) to nic innego ja nierozwinięte kwiaty. 

Proponuję zrobić zatem przepyszną surówkę z kwiatu kalafiora, a jeśli zostanie kilka różyczek – kwiatów włożyć je do wazonu i udekorować nim letni stół.

Zachęcam do spożywania kalafiora jak najczęściej, czy to w formie ugotowanego na parze czy zupy kalafiorowejbowiem kalafior ma silny odczyn alkaliczny, co czyni go
warzywem zasadotwórczym. Szczególnie jest polecany dla osób, które jedzą dużo produktów zakwaszających organizm, jak zboża i mięsa.

Surówkę z kalafiora z koperkiem przygotowuję z dodatkiem jogurtu naturalnego, ale można zamiast jogurtu dać – na bogato 🙂 – kwaśną śmietanę 12% lub 18% lub wymieszać śmietanę z jogurtem.

W te sposób przygotowany kalafior znakomicie smakuje z piersiami z kurczaka  przygotowanym w winie po włosku.

Przepis na danie: Surówka z kalafiora z koperkiem

Składniki dania: Surówka z kalafiora z koperkiem

  • kalafior – jeden mały lub połowa dużego
  • spory pęczek zielonego koperku
  • 150 gram jogurtu naturalnego gęstego lub typu greckiego lub śmietana kwaśna
  • 2 lub ząbki czosnku – opcjonalnie
  • sól i pieprz

Przygotowanie dania: Surówka z kalafiora z koperkiem

  1. Kalafior drobno poszatkować.
  2. Koperek drobno pokroić.
  3. Czosnek obrać i zgnieść w wyciskarce lub drobno poszatkować.
  4. Jogurt lub śmietanę przyprawić solą i pieprzem, jeśli zdecydowaliśmy się dodać czosnek, dorzucić go do jogurtu i porządnie wymieszać.
  5. Kalafior posypać koperkiem.
  6. Powstałym sosem jogurtowym ( lub śmietankowym lub jogurtowo – śmietankowym) polać kalafior i bardzo dokładnie wymieszać.
  7. Odstawić na jakąś godzinkę w chłodne miejsce – najlepiej do lodówki.
  8. Podawać do mięs lub gotowanych warzyw z sosami.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułTatry – kto raz przybył, przepadł z kretesem
Następny artykułCiasto z owocami – szybkie i pyszne

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.