Surówka – carpaccio z kiszonych buraków

4
2707
surówka z kiszonych buraków pokrojonych w plastry

Surówka – carpaccio z kiszonych buraków to pomysł nie tylko na wykorzystanie ukiszonych buraków z zakwasu na barszcz, ale i ciekawe danie.

Podstawa – wiadomo – buraczki. Wyjęte z zakwasu na barszcz – których nie wyrzucamy, tylko zużywamy na surówkę lub dodajemy do barszczu. Urozmaicając kiszone buraczki podsmażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi czy też kiełkami tworzymy całkiem ciekawe danie.

Carpaccio być zarówno dodatkiem do obiadu czy kolacji, ale znakomicie sprawdza się także jako pomysł na drugie śniadanie lub lunch – takie kolorowe, zdrowe danie do włożenia do śniadaniowego pudełka.

Robiłam surówkę – carpaccio z buraków zarówno z parmezanem jak i z serem feta. A jak smakuje z kozim serem! Pychotka.

Sery dodaję, gdy danie jest samodzielnym posiłkiem – na drugie śniadanie. Natomiast gdy przygotowuję je do obiadu, dodaję tylko „coś zielonego” i kiełki lub pestki/orzechy.

Kiełki, których używam do tego przepisu najlepsze są w momencie, gdy zaczynają dopiero wypuszczać zielone ogonki.

Surówka – carpaccio z kiszonych buraków 

Składniki dania: Surówka – carpaccio z kiszonych buraków 

  • kilka ukiszonych buraków z zakwasu na barszcz 
  • kiełki, orzechy włoskie lub pestki dyni – do wyboru
  • rukola, roszponka, porwana na małe kawałki kapusta pekińska lub dowolna inna zielona sałata  – mała garść
  • kawałki parmezanu, sera feta lub sera feta koziego – opcjonalnie
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • szczypta przyprawy curry
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Surówka – carpaccio z kiszonych buraków 

  1. Buraczki pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na talerzu.
  2. Jeśli dodajemy pestki z dyni lub orzechy włoskie, podsmażyć je przez chwileczkę na suchej patelni.
  3. Na burakach położyć opłukane i osuszoną sałatę i posypać ziarnami/ kiełkami.
  4. Przygotować sos: połączyć łyżkę musztardy francuskiej z 3 łyżkami oliwy z oliwek, cytryną lub octem owocowym, curry i odrobiną soli. Wymieszać ( energicznie wstrząsając zamkniętym naczyniem, na przykład słoikiem lub w  blenderze) aż do połączenia się składników – sos musi mieć kremową konsystencję.
  5. Otrzymanym sosem polać buraczki i sałatę.
  6. Posypać wybranym serem – opcjonalnie.
  7. Nieco popieprzyć – najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Podawać zaraz po przyrządzeniu lub schłodzić przed podaniem.
Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułBigos świąteczny, którego smaku nie zapomnisz
Następny artykułSurówka z kiszonych buraków

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
WagabundaWandaAnia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość
Ania

Pyszna i ciekawa jak wiele przepisów na stronie. Ania

Wanda
Gość
Wanda

dziękuję za przepis uważam że jest bardzo ciekawy, dzisiaj wypróbuję

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.