Sos jogurtowy

0
440
sos jogurtowy w misce
Sos jogurtowy

Sos jogurtowy można opisać jako skromniejszą wersję sosu majonezowego. Skromniejszą, za sprawą mniejszej ilości majonezu i dodatku wspomnianego w tytule jogurtu.

Jest oczywiście mniej kaloryczny niż majonez, ale ma smak majonezu i konsystencję, dzięki której może doskonale łączyć składniki sałatek.

Dla urozmaicenia smaku można go przygotować z różnymi ziołami. Można użyć ziół świeżych lub suszonych. W swojej kuchni używam obydwu, ale moim ulubionym dodatkiem jest zielony szczypiorek. Dużo zielonego szczypiorku.

Drugim dodatkiem godnym polecenia jest czosnek. Jeżeli używam suszonego, to staram się przygotować sos nieco wcześniej, aby smaki jogurt z majonezem miał czas na pochłonięcie smaku z czosnku.

W przypadku, gdy używam świeżego, szatkuję (lepiej) go lub wyciskam w wyciskarce do czosnku (szybciej) na klika minut przed dodaniem do mieszanki jogurtowo – majonezowej – dzięki temu uaktywniają się jego właściwości. Wcześniej usuwam zielony środek z czosnku, który jest odpowiedzialny za… nieprzyjemny zapach jaki mamy po zjedzeniu potrawy z czosnkiem.

I jeszcze jedna odmiana czosnku, którego używam przez cały rok – czosnek niedźwiedzi. Od jakiegoś czasu do kupienia latem w dobrych sklepach warzywnych, a nawet widziałam już suszony.

Latem robię pastę: miksuję czosnek z olejem konopnym i mam zapas na całą zimę. Oprócz tego czosnek niedźwiedzi suszę i zamrażam. Uwielbiam to – w sumie nowe dla mnie – odkrycie kulinarne. A latem mam spory zapas, bo dostałam kiedyś od znajomych sadzonkę, posadziłam w najbardziej ponurym miejscu, pod krzakami, w ogrodzie i ma się świetnie!! Co roku zajmuje większe połacie!

Do przygotowania sosu najczęściej używam mojego ulubionego majonezu Majonez Kielecki. Sporadycznie, majonezu, który sama robię. Jogurt oczywiście naturalny. U mnie z reguły na półce w lodówce goszczą Zott i Bakoma.

Przepis na danie: Sos jogurtowy

Składniki dania: Sos jogurtowy

  • 2/3 szklanki naturalnego, gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • szczypta soli himalajskiej lub polskiej soli z Kłodawy
  • 1 łyżka posiekanej natki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)

Przygotowanie dania: Sos jogurtowy

  1. Do naczynia wlać jogurt.
  2. Dodać majonez i bardzo dobrze wymieszać.
  3. Popieprzyć i ewentualnie dosolić – najlepiej solą himalajską lub solą z Kłodawy
  4. Po dokładnym wymieszaniu dodać zioła – świeże lub suszone.

Dodanie ziół nie jest konieczne, ale – w zależności od użytego rodzaju – podnosi lub podkreśla jego smak.

Podawać do różnego rodzaju sałat.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułRosół wołowy według pięciu przemian
Następny artykułGęś faszerowana ziemniakami

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.