Śledzie z jabłkami

0
768
śledzie z jabłkami
Śledzie z jabłkami

Śledzie z jabłkami najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby smaki dobrze się połączyły.
Sposobów przyrządzania śledzi jest wiele – także na mojej stronie – ten z jabłkami zachwyca połączeniem kwaskowatości wypływającej z jabłek z specyficznym smaczkiem śledzi.
Jak każde danie ze śledzi, można je przyrządzić z całych śledzi. Ale znacznie szybciej i prościej będzie wykorzystać do tego solone płaty śledziowe.

Jak wybrać płaty śledziowe? Muszą być grube, sprężyste, o ładnym  – nie sinawym kolorze. Jeśli kupujemy na wagę z dużego wiadra, zawsze sprawdźmy datę ważności.

Wiem z własnego doświadczenia, że różnie to bywa. Zdarzało mi się kupić płaty śledziowe, które w całości lądowały w koszu.

Przepis na danie: Śledzie z jabłkami

 Składniki dania: Śledzie z jabłkami

  • 5 sztuk płatów śledziowych
  • 1/2 szklanki majonezu – ja lubię „Kielecki”*
  • 1/2 szklanki kwaśniej śmietany lub – w łagodniejszej wersji – jogurtu*
  • 2 cebule
  • 2 ogórki korniszony lub kiszone – ja preferuję kiszone
  • 2 duże winne jabłka
  • kilka plastrów cytryny
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • sól i pieprz

Przygotowanie dania: Śledzie z jabłkami

  1. Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem lub w samej wodzie. Długość moczenia: w zależności od „zasolenia” śledzi: może być od pół godziny, nawet do kilku godzin. Po wymoczeniu śledzie mają nadal być słone, ale nie gorzko – słone.
  2. Ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę.
  3. Majonez wymieszać ze śmietaną.
  4. Do majonezu ze śmietaną dodać korniszony, koperek, zgniecione ziarenka ziela angielskiego. Sos doprawić pieprzem i szczyptą soli.
  5. Cebulę obrać, pokroić w piórka i sparzyć na sicie – przelać gorącą wodą. Dzięki temu będzie łagodniejsza, ale jeśli lubimy ostrzejszy smak cebuli nie musimy tego robić.
  6. Jabłka starannie umyć, usunąć środki z pestkami. Miąższ – wraz ze skórką – pokroić na cienkie plastry.
Wskazówka:
  • Proporcje” majonez : śmietana lub jogurt mogą być nieco inne, na niekorzyść majonezu. Jednak to majonez daje ten dobry smak, o czym należy pamiętać.
  • Sposób podania: świetnie „prezentują” się na liściach zielonej sałaty, obłożone pokrojonymi cząstkami jabłek. I do tego własnoręcznie upieczony chleb – nic więcej nie trzeba!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSamo zdrowie – ciastka z ziarnami
Następny artykułZupa krem z zielonej sałaty
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.