Śledzie z jabłkami
Śledzie z jabłkami najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby smaki dobrze się połączyły.
Sposobów przyrządzania śledzi jest wiele – także na mojej stronie – ten z jabłkami zachwyca połączeniem kwaskowatości wypływającej z jabłek z specyficznym smaczkiem śledzi.
Jak każde danie ze śledzi, można je przyrządzić z całych śledzi. Ale znacznie szybciej i prościej będzie wykorzystać do tego solone płaty śledziowe.
Jak wybrać płaty śledziowe? Muszą być grube, sprężyste, o ładnym – nie sinawym kolorze. Jeśli kupujemy na wagę z dużego wiadra, zawsze sprawdźmy datę ważności.
Wiem z własnego doświadczenia, że różnie to bywa. Zdarzało mi się kupić płaty śledziowe, które w całości lądowały w koszu.
Przepis na danie: Śledzie z jabłkami
Składniki dania: Śledzie z jabłkami
- 5 sztuk płatów śledziowych
- 1/2 szklanki majonezu – ja lubię „Kielecki”*
- 1/2 szklanki kwaśniej śmietany lub – w łagodniejszej wersji – jogurtu*
- 2 cebule
- 2 ogórki korniszony lub kiszone – ja preferuję kiszone
- 2 duże winne jabłka
- kilka plastrów cytryny
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie dania: Śledzie z jabłkami
- Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem lub w samej wodzie. Długość moczenia: w zależności od „zasolenia” śledzi: może być od pół godziny, nawet do kilku godzin. Po wymoczeniu śledzie mają nadal być słone, ale nie gorzko – słone.
- Ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Majonez wymieszać ze śmietaną.
- Do majonezu ze śmietaną dodać korniszony, koperek, zgniecione ziarenka ziela angielskiego. Sos doprawić pieprzem i szczyptą soli.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka i sparzyć na sicie – przelać gorącą wodą. Dzięki temu będzie łagodniejsza, ale jeśli lubimy ostrzejszy smak cebuli nie musimy tego robić.
- Jabłka starannie umyć, usunąć środki z pestkami. Miąższ – wraz ze skórką – pokroić na cienkie plastry.
Wskazówka:
- Proporcje” majonez : śmietana lub jogurt mogą być nieco inne, na niekorzyść majonezu. Jednak to majonez daje ten dobry smak, o czym należy pamiętać.
- Sposób podania: świetnie „prezentują” się na liściach zielonej sałaty, obłożone pokrojonymi cząstkami jabłek. I do tego własnoręcznie upieczony chleb – nic więcej nie trzeba!
Śledzie, śledzie i jeszcze raz śledzie. Poznaj proste przepisy na przyrządzenie tej ryby:
Śledzie postne w śmietanie z ziemniakami w mundurkach
Śledzie wigilijne, których smak Cię zaskoczy. Siedem przepisów
Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!