Śledź pod pierzynką

0
589
śledź pod pierzynką
śledź pod pierzynką

„Śledź pod pierzynką” – odpowiedziała mi na moje pytanie o nazwę potrawy, pani Ania z gospodarstwa agroturystycznego na Mazurach, gdzie spędzałam parę letnich dni.

„Śmieszne” – pomyślałam. Ale teraz, gdy postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, doszłam do wniosku, że nazwa jest adekwatna do wyglądu potrawy i po prostu…najlepsza.

Śledź po pierzynką dobrze jest przygotować w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu. Ładnie prezentują się w przeźroczystej misie.

Nie jest to danie dietetyczne, ale znakomite! Można go nieco „złagodzić kalorycznie” mieszając majonez z jogurtem, ale zdecydowanie bardziej smakuje z samym majonezem – wiem, bo robiłam w obydwu wersjach.

Śledź pod pierzynką potrzebuje nieco czasu, żeby cieszyć podniebienie – należy go przygotować znacznie wcześniej – nawet kilka godzin lub dzień – przed podaniem, żeby składniki „przegryzły się.

Przepis na: Śledź pod pierzynką

Składniki dania: Śledź pod pierzynką

  • 300 gram filetów śledziowych
  • 3 duże czerwone buraczki – polecam podłużne
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 4 twarde ogórki kiszone
  • 5 jajek
  • 250 – 300 ml gęstego majonezu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej – polecam z Kamisa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki dobrego oleju – na przykład rzepakowego tłoczonego na zimno
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200 gram twardego, ostrego sera w kawałku
  • pęczek zielonego szczypiorku

Przygotowanie dania: Śledź pod pierzynką

  1. Płaty śledzi wymoczyć – najlepiej w mleku, w maślance lub w wodzie.
  2. Czas moczenia zależny jest od tego jak słone są śledzie. Po kilku godzinach trzeba spróbować – nie mogą być zbyt słone. Jeśli są nadal bardzo słone, wodę lub mleko należy wymienić na nowe.
  3. Śledzie po wymoczeniu pokroić na małe kawałki: około 3 – 4 cm.
  4. Jaja ugotować na twardo i – po wystudzeniu – drobno posiekać.
  5. Cebulę obrać – drobno poszatkować.
  6. Buraków nie obierać i ugotować – najlepiej na parze. Podobnie postąpić z ziemniakami.
  7. Ziemniaki po wystudzeniu obrać ze skórek i pokroić w drobną kostkę.
  8. Buraki obrać ze skórek, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  9. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  10. Pokrojone śledzie skropić sokiem z cytryny.
  11. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  12. Szczypiorek poszatkować.
  13. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  14. Majonez podzielić na trzy – mniej więcej – równe części.

Układać warstwami:

  1. Na dno naczynia wyłożyć śledzie wymieszane z  cebulą, musztardą, olejem – popieprzyć. Posmarować majonezem. Kilka śledzia sztuk można zostawić do położenia na górze sałatki – opcjonalnie.
  2. Następna warstwa to lekko posolone ziemniaki przykryte ogórkami i posmarowane majonezem.
  3. Starte buraczki, a na nich ostatnia część majonezu.
  4. Posiekane jajka.
  5. Starty ser.
  6. Górę posypać szczypiorkiem.
  7. Można położyć parę kawałków śledzia na górę.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!