Dania główne Przepisy Surówki i sałatki
Sałatka makaronowa z piersią z kaczki
Przepis na sałatkę makaronową z piersią z kaczki. Mięso z kaczki świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Najlepiej, gdy owoce obok kwaśnego smaku, mają też lekką goryczkę.
Nie bez znaczenia jest też fakt, że dodatek owoców dobrze wpływa na trawienie. Sałatka z makaronu z kaczką jest dobrym pomysłem na wykwintną kolację. Podaję do niego pieczywo i lampkę wina. Bez obawy – nie jest to ulubiona potrawa dzieci, więc nie ma problemu.
Sałatka makaronowa z piersią z kaczki: przepis
Sałatka makaronowa z kaczką: składniki
- 2 piersi z kaczki
- 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
- 30 dkg makaronu grube rurki
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 2 pomarańcze podzielone na cząstki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
- sól i pieprz
Składniki sosu
- 2/3 szklanki sosu pomarańczowego – najlepiej świeżo wyciśnięty
- 1 łyżka sosu z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżka suszonych wiśni
- 1 łyżka świeżej mięty lub łyżeczka suszonej
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
- sól
Przygotowanie sosu
- Łodygę selera bardzo drobno posiekać.
- Posiekać kolendrę lub pietruszkę.
- Do naczynia ( zakręcanego słoika) wlać sok pomarańczowy, dodać pozostałe składniki. Energicznie wymieszać do dokładnego wymieszania się składników i zgęstnienia sosu.
- Zostawić na przynajmniej pół godziny, żeby składniki dobrze się „przegryzły”.
Sałatka makaronowa z kaczką: przygotowanie krok po kroku
- Nagrzać piekarnik.
- Z piersi kaczki zdjąć skórkę i odciąć tłuszcz. Posolić i popieprzyć, natrzeć roztartymi ziarnami kolendry.
- Natłuścić kratkę do grillowania (jeśli nie mamy kratki, może być blacha do pieczenia lub papier do pieczenia), położyć piersi i piec w piekarniku 8-10 minut w zależności od wielkości piersi.
- Upieczone piersi zawinąć w folię aluminiową i zostawić na 20 minut.
- W dużym garnku ugotować wodę, osolić, wrzucić makaron i ugotować al dente ( według instrukcji na opakowaniu).
- Ugotowany makaron wyłożyć na sito, przelać zimną wodą i zostawić do wystygnięcia.
- Piersi z kaczki odwinąć z folii i pokroić ostrym nożem w cienkie, ukośne paski ( mięso może być lekko różowe w środku).
- Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę.
- Pomarańcze obrać, usunąć białą część i pokroić na cząstki.Usunąć pestki.
- Zimny makaron włożyć do miski. Dodać jabłko i pomarańczę. Wlać sos. Dokładnie wymieszać.
- Wszystkie składniki włożyć na duży półmisek.
- Poukładać plastry kaczki, posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Kaczka smakowała? Może innym razem gęś a teraz dobra nalewka:
Gęś pieczona długo w niskiej temperaturze – świąteczny przysmak
Piersi z kaczki po prowansalsku
Gęś pieczona nadziewana kaszą gryczaną i grzybami
Nie zapomnij podzielić się opinią w komentarzu!
Jeżeli przygotowałaś kaczkę zgodnie z przepisem – podziel się wrażeniami w komentarzu. Jestem bardzo ciekawa jak Ci smakowało.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!