Dania główne Przepisy Surówki i sałatki

Sałatka makaronowa z piersią z kaczki

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 3 października 2016

Przepis na sałatkę makaronową z piersią z kaczki. Mięso z kaczki świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Najlepiej, gdy owoce obok kwaśnego smaku, mają też lekką goryczkę.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że dodatek owoców dobrze wpływa na trawienie. Sałatka z makaronu z kaczką jest dobrym pomysłem na wykwintną kolację. Podaję do niego pieczywo i lampkę wina. Bez obawy –  nie jest to ulubiona potrawa dzieci, więc nie ma problemu.

Sałatka makaronowa z piersią z kaczki: przepis 

Sałatka makaronowa z kaczką: składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
  • 30 dkg makaronu grube rurki
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 2 pomarańcze podzielone na cząstki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sól i pieprz

Składniki sosu

  • 2/3 szklanki sosu pomarańczowego – najlepiej świeżo wyciśnięty
  • 1 łyżka sosu z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżka suszonych wiśni
  • 1 łyżka   świeżej mięty  lub łyżeczka suszonej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie sosu

  1. Łodygę selera bardzo drobno posiekać.
  2. Posiekać kolendrę lub pietruszkę.
  3. Do naczynia ( zakręcanego słoika) wlać sok pomarańczowy, dodać pozostałe składniki. Energicznie wymieszać do dokładnego wymieszania się składników i zgęstnienia sosu.
  4. Zostawić na przynajmniej pół godziny, żeby składniki dobrze się „przegryzły”.

Sałatka makaronowa z kaczką: przygotowanie krok po kroku

  1. Nagrzać piekarnik.
  2. Z piersi kaczki zdjąć  skórkę i odciąć tłuszcz. Posolić i  popieprzyć, natrzeć  roztartymi ziarnami kolendry.
  3. Natłuścić kratkę do grillowania (jeśli nie mamy kratki, może być blacha do pieczenia lub papier do pieczenia),  położyć piersi i piec w piekarniku 8-10 minut w zależności od wielkości piersi.
  4. Upieczone piersi zawinąć  w folię aluminiową i zostawić na 20 minut.
  5. W dużym garnku ugotować wodę, osolić, wrzucić makaron i ugotować al dente ( według instrukcji na opakowaniu).
  6. Ugotowany makaron wyłożyć na sito, przelać zimną wodą i zostawić do wystygnięcia.
  7. Piersi z kaczki odwinąć z folii i pokroić ostrym nożem w cienkie, ukośne paski ( mięso może być lekko różowe w środku).
  8. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę.
  9. Pomarańcze obrać, usunąć białą część i pokroić na cząstki.Usunąć pestki.
  10. Zimny makaron włożyć do miski. Dodać jabłko i pomarańczę. Wlać sos. Dokładnie wymieszać.
  11. Wszystkie składniki włożyć na duży półmisek.
  12. Poukładać plastry kaczki, posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Kaczka smakowała? Może innym razem gęś a teraz dobra nalewka: 

Filety z piersi z kaczki

Gęś pieczona długo w niskiej temperaturze – świąteczny przysmak

Piersi z kaczki po prowansalsku

Gęś pieczona nadziewana kaszą gryczaną i grzybami

Nalewki

Nie zapomnij podzielić się opinią w komentarzu!

Jeżeli przygotowałaś kaczkę zgodnie z przepisem – podziel się wrażeniami w komentarzu. Jestem bardzo ciekawa jak Ci smakowało.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments