Ryba smażona – przepis i wskazówki jak zrobić dobrą rybę

0
66971
ryba smażona na patelni

Ryba smażona na patelni. Jak zrobić dobrą rybę smażoną – kilka prostych porad.

Prosty przepis na smażoną rybę. Zazwyczaj piekę filety z ryby, bowiem od dawien dawna mam lęk przed ośćmi.

Pieczenie ryby nie jest skomplikowane, jeśli tylko będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

  • Rybę można panierować tak jak kotlety, czyli – w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta, jednak znacznie lepsza jest ryba panierowana tylko w mące i jajku. W tej właśnie kolejności. Ja tak właśnie panieruję, nie lubię smaku panierki z bułki tartej. Mąkę dodatkowo można „naszpikować” ulubionymi, suszonymi ziołami.
  • Innym sposobem jest obtoczenie ryby tylko w samej mące.
  • Mrożoną rybę należy rozmrozić – wolno, w lodówce lub w temperaturze pokojowej – a następnie osuszyć w ręczniku papierowym.
  • Smażąc rybę, nie przykrywamy patelni – w przeciwnym razie ryba zrobi się gumowata.
  • Rybę smażymy najpierw w wysokiej temperaturze, a po chwili ( kiedy skórka ryby spiecze się ) należy zmniejszyć temperaturę smażenia, dzięki czemu mięso z ryby będzie soczyste, a jej smak zostanie zamknięty w środku.
  • Do smażenia ryby najlepiej nadaje się olej rzepakowy, z oliwek, kokosowy.
  • Ryby, które charakteryzują się mocnym zapachem, jak na przykład karp, można wymoczyć kilka godzin w mleku, celem zlikwidowania specyficznego zapachu.
  • Po usmażeniu warto położyć na gorącą rybę kawałek masła, co nada rybie ciekawego smaku.
  • Dodatek cytryny ( skropienie sokiem lub podanie kawałka cytryny do wyciśnięcia) do już usmażonej ryby, pozwoli podnieść jej smak i wyciągnie aromat.
  • Trudno podać czas pieczenia ryby, bowiem jest on zależny nie tylko od gatunku ryby, ale także od grubości ryby czy filetu.

Poniższy przepis pokazuje jak upiec rybę obtoczą w mące i w jajku.

Przepis na danie: Smażona ryba

Składniki dania: Smażona ryba

  • filety rybne
  • mąka do panierowania
  • jajko
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie dania: Smażona ryba

  1. Filety z ryby umyć i osuszyć w papierowym ręczniku.
  2. Mąkę  wsypać do głębokiej miski.
  3. Filety z ryby posolić, posypać ziołami, nieco popieprzyć i obtoczyć w mące.
  4. Jajko roztrzepać  w miseczce lub głębokim talerzu.
  5. Obtoczone w mące filety zanurzyć w jajku.
  6. Na patelni rozgrzać olej.
  7. Na rozgrzany olej wkładać rybę. Chwilę smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, a po chwili zmniejszyć temperaturę.
  8. Smażyć kilka minut, najpierw z jednej, a później z drugiej strony, aż ryba w środku będzie upieczona.
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSałatka ze szparagów i karczochów
Następny artykułUprawa pomidorów na balkonie lub tarasie

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.