Rolada serowa z pieczarkami i serkiem topionym

0
872
Rolada z sera z pieczarkami

Rolada serowa z pieczarkami przygotowana z ulubionego sera – ostrego lub łagodnego – będzie znakomitym dodatkiem do pieczywa.

W mojej życiowej podróży rolada serowa z pieczarkami i serkiem topionym, kojarzy mi się zawsze ze Świętami Bożego Narodzenia.

Lata temu, po raz pierwszy przygotowałam roladę serową z pieczarkami właśnie na ten czas i teraz już jest obowiązkową przekąską „wjeżdżającą” na stół w pierwszy dzień świąt.

Mój syn potwierdzi – bez rolady serowej z pieczarkami nie ma „Prawdziwych Świąt”.

Więc nawet jeśli nie spędzamy razem tego czasu – jak to się czasem zdarza – zawsze dla niego robię roladę. Roladę – pychotę, jak ją nazywamy.

Rolada z sera znakomicie smakuje z kromką pysznego chleba, najlepiej upieczonego własnoręcznie lub z różnego rodzaju surówkami warzywnymi. Podana jako jeden ze składników tzw. zimnego bufetu przekąskowego, wzbudza zawsze spore zainteresowanie biesiadników – pozytywne oczywiście .

Przygotowując to danie ważne jest, aby żółty ser całkowicie się roztopił, żeby nie było żadnych grudek.

Przepis na danie: Rolada serowa z pieczarkami

Składniki dania : Rolada serowa z pieczarkami

  • 1 kg pieczarek
  • 600 dkg żółtego sera w kawałku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • duży serek do smarowania – może być dowolny, ale ja najbardziej lubię zwykły tylżycki lub ementaler
  • łyżka tłuszczu – masło klarowane albo olej
  • sól, pieprz
  • folia aluminiowa

Przygotowanie dania : Rolada serowa z pieczarkami

  1. Pieczarki umyć, drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć na nim pieczarki.
  3. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu w ręcznik papierowy.
  4. Jajka pokroić na drobną kostkę albo rozdrobnić – na przykład widelcem.
  5. Do pieczarek dodać jajka i serek topiony.
  6. Farsz porządnie wymieszać.
  7. W dużym garnku zagotować wodę.
  8. Ser zawinąć ser włożyć do szczelnego woreczka foliowego ( dopuszczonego do kontaktu z żywności)  i gotować w garnku z wodą około pół godziny do miękkości sera.
  9. Gorący ser rozwałkować na grubość około 1 cm.
  10. Na rozwałkowany ser włożyć farsz i zawinąć – ciasno – jak roladę.
  11. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do ostygnięcia.
  12. Po ostygnięciu kroić w grube plastry.
Wskazówka:
  • Zamiast w folii zdrowiej – ale nieco trudniej –  będzie roztopić ser w garnku w kąpieli wodnej. Czyli do mniejszego  garnka wkładamy ser, który stawiamy na drugim z wrzącą wodą. Przykrywamy, gotujemy wodę i czekamy, aż ser roztopi się. Topiąc w ten sposób, należy wybrać jak najbardziej miękki ser – najlepiej holenderski lub szwajcarski.
  • Kawałek sera dobrze jest wybrać jak najbardziej płaski – żeby szybko się roztopił.
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!