Pierniczki szwajcarskie Basler Läckerli ze skórką pomarańczową

0
531
ciastko korzenne z polewą i pomarańczami

Pierniczki szwajcarskie Basler Läckerli w świątecznym wydaniu, można przyrządzić tuż przed samymi świętami – bo nie są twarde, jak miodowe ciasteczka czy pierniki na samym miodzie.

Ciasto na pierniki z Bazylei ( Basler Läckerli) można wyrobić w malakserze, ale całkiem nieźle zarabia się go – tak jak klasyczny piernik – rękami. Ciasto do blachy najlepiej jest włożyć rękami. Ponieważ jest ono dosyć lepkie i ciężko się go rozprowadza po blaszce, dobrze jest sobie pomóc zwilżonymi wodą lub posypanymi mąką, rękami.

Piernik po upieczeniu można pokroić zanim jest ciepły, ale wtedy brzegi będą nieco poszarpane (dodaje to ciasteczkom nieco uroku). Jednak spokojnie można pokroić piernik po przestudzeniu – wtedy otrzymamy kawałki o równiutkich brzegach.

Z podanej ilości wychodzą dwie blaszki o wymiarach 20 X 24 cm.

Przepis na : Pierniczki szwajcarskie Basler Läckerli ze skórką pomarańczową

Składniki : Pierniczki szwajcarskie Basler Läckerli ze skórką pomarańczową

  • 500 gram mąki pszennej
  • 4 kopiaste łyżki miodu
  • 400 gram miałkiego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 240 gram migdałów lub mieszanki ( migdały, orzechy włoskie lub laskowe ) w dowolnej proporcji
  • skórka otarta z cytryny lub pokruszona łyżka suszonej cytryny – opcjonalnie
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie : Pierniczki szwajcarskie Basler Läckerli ze skórką pomarańczową

  1. Miód i masło dać do rondelka, podgrzewać na małym ogniu aż do roztopienia się składników. Następnie lekko schłodzić.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 170°C .
  3. Migdały – jeśli nie używamy gotowych płatków – lekko zmiksować ( ale nie na mąkę, muszą zostać kawałki migdałów).
  4. Do misy lub naczynia miksującego wsypać mąkę i dodać do niej jajka, cukier, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, sodę i sól oraz schłodzone masło z miodem. Miksować lub wyrabiać do połączenia się składników.
  5. Dodać migdały lub orzechy i skórkę pomarańczową – ponownie zmiksować lub wyrabiać jeszcze chwilę.
  6. Ciasto można wyrobić w malakserze, ale całkiem nieźle zarabia się go – tak jak klasyczny piernik – rękami. Ciasto do blachy najlepiej jest włożyć rękami. Ponieważ jest ono dosyć lepkie i ciężko się go rozprowadza po blaszce, dobrze jest sobie pomóc zwilżonymi wodą lub posypanymi mąką, rękami.
  7. Masę wyłożyć na papier do foremki na wysokość około 1,5 cm.
  8. Wyrównać wierzch.
  9. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 170°C . – góra piernika musi być złotawo – brązowa.
  10. Przestudzone polukrować, najlepiej pędzlem – i jeśli mamy ochotę – przyozdabiamy je układając na jeszcze płynny lukier skórkę pomarańczową.
  11. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.
  12. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i wyschnięcia lukru.
  13. Znakomicie smakują dwa, trzy dni po upieczeniu.

Jak zrobić lukier

  • Szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody lub 1 łyżka wody i łyżka soku z cytryny lub kirschu, skórka pomarańczowa do przyozdobienia.
  • Do naczynia z cukrem pudrem dodać wodę lub wodę wymieszaną z sokiem z cytryny lub kirschem, dokładnie rozmieszać na jednolitą masę.
Wskazówki:
  • Najlepiej jest użyć płatków z migdałów. Jeśli używamy całych migdałów, należy je zetrzeć lub zblendować.
  • Migdały można połączyć z orzechami włoskimi w dowolnych proporcjach.
  • Zdarza się, że zamiast migdałów, daje się tylko posiekane orzechy włoskie.
  • Zamiast kandyzowanych owoców do piernika – pomarańczy lub ewentualnie cytryny – można dodać wysuszone i pokruszone kawałki pomarańcz lub cytryn lub otartą skórkę z cytryny – ja tak robię, bo posiadam mandarynki i cytryny z donicowej uprawy.
  • Skórką pomarańczową można posypać gorący lukier.
  • Przyprawa do pierników. Najlepsza jest zrobiona własnoręcznieniezwykle aromatyczna i składającą się z takich korzeni, jakie lubimy, ale można tez kupić gotową mieszankę. Kupując koniecznie należy sprawdzić skład – wiele firm oferuje przyprawę do piernika, w której jako główny składnik są mąka i cukier.
  • Prawdziwą polewą na szwajcarskich ciasteczkach jest kirch z cukrem.

Kirsch (niem. Kirschwasser ) – wysokoprocentowy (38%–50%) napój alkoholowy wytwarzany z owoców czereśni, a czasem z wiśni. Kirsz w odróżnieniu od wiśniówki jest bezbarwny i nie jest słodki. Stosuje się go  jako składnik różnego rodzaju potraw, deserów czy ciast.

Przepis na ciasteczka z Bazylei przygotowane na miodzie znajdziesz, gdy klikniesz:

 Basler Läckerli – pierniczki z Bazylei

Źródło Kirsch: Wikipedia

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułRolada serowa z pieczarkami i serkiem topionym
Następny artykułPolewa czekoladowa

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.