Ogórki babci Grażyny – marynowana pychota

0
408
ogórki w słoikach marynowane

Malutkie, chrypiące ogóreczki, o słodko – kwaśnym smaczku, przesiąknięte aromatem kopru i gorczycy

Jeden z niewielu przetworów, w których lubię ocet spirytusowy.

A marynata wywodzi się z podnóża Gór Stołowych. Tam bowiem mieszka mama mojej przyjaciółki Eli, znana w mojej rodzinie jako „babcia Grażyna”.

Pobyt w tamtych górach lub podróż w okolice Kłodzka, zawsze kojarzy mi się ze smakiem tych specjałów.

Bo każdorazowy powrót z wędrówki po Górach Stołowych czy czeskich Adršpach „zahacza” o jej dom. Oczywiście nie tylko dla ogórków, ale i dla grzybków, pasztecików…, a przede wszystkim dla nich – Pani Grażyny i Pana Władka :):).

Od jakiegoś czasu sama przygotowuję ogórki w tym wydaniu, ale uważam, że w wydaniu babci Grażyny są po prostu NAJlepsze. Pewnie dlatego, że dodatkowo wzbogacone jej uśmiechem :).

Pani Grażyna w podobny sposób przygotowuje również paprykę. Dodaje jednak tylko gorczycę, bez kopru. Tak zrobiona papryka , bez dodatku listków laurowych i ziela angielskiego zadziwia aromatem – pachnie i smakuje papryką z lekką nutką gorczycy.

Marynatę do papryki przygotowuje się w ten sam sposób, jedyną różnicą jest długość gotowania. Wypełnione papryką słoje wkładamy do zimnej wody i gotujemy 30 minut od zagotowania się wody.

Przepis na danie: Ogórki babci Grażyny marynowana pychota

Składniki dania: Ogórki babci Grażyny marynowana pychota

  • ogórki – małe, zdrowe, chrupiące ( nie przesuszone)
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 3 1/2 łyżki cukru*
  • 1 1/2 łyżki soli gruboziarnistej
  • koper  baldachim z ziarnami
  • gorczyca biała

Przygotowanie dania: Ogórki babci Grażyny marynowana pychota

  1. Ogórki umyć w zimnej wodzie.
  2. Przygotować zaprawę według wyżej podanej proporcji podanej.
  3. Słoje wysterylizować – jak to zrobić znajdziesz Tutaj.
  4. Ogórki ułożyć w słojach pionowo.
  5. Do każdego słoja wsypać nieco białej gorczycy i baldachim kopru.
  6. Zalać zimną zaprawą.
  7. Włożyć do garnka z zimną wodą i pasteryzować  15 minut od zagotowania. Szczegóły na temat pasteryzacji znajdziesz Tutaj
  8. Po 15 minutach wyjąc i odwrócić do góry dnem.

Wskazówka:

  • Ogórki można przed włożeniem do słojów zamoczyć na godzinę w zimnej wodzie – nabiorą dzięki temu jędrności.
  • Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać 4 1/2 łyżki cukru.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułKetchup – zdrowy, bo domowy
Następny artykułJak pasteryzować przetwory
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.