Nalewki z pigwy – dwa przepisy dla zdrowia

0
541
nalewki z pigwy
Nalewki z pigwy

Nalewka z pigwy lub pigwowca jest wyborną i  aromatyczną, alkoholową używką, pomocną w przypadku stanów przeziębieniowych.

W przepisach poniżej piszę o nalewkach z pigwy, jednak analogicznie przygotowuje się nalewkę z pigwowca.

A co je różni i łączy oraz jak przygotować świetny, bezalkoholowy syrop znajdziesz w artykule ⇒ Pigwa – naturalny pogromca przeziębienia.

Przepis na: Nalewki z pigwy 

Składniki : Nalewka z pigwy wersja I

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca – waga po obraniu
  • 1 kg cukru
  • 0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu – dla wersji mocniejszej
  • 1 litr wódki – dla wersji słabszej

Przygotowanie: Nalewka z pigwy wersja I

  1. Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć – koniecznie należy zdjąć „powłoczkę” pokrywającą skórkę. Pigwowiec wystarczy umyć.
  2. Usunąć gniazda nasienne.
  3. Owoce pokroić na kawałki lub rozdrobnić blenderem.
  4. Do słoja wsypać owoce, przesypując je cukrem.
  5. Zostawić na tydzień w ciepłym miejscu, żeby owoce zdążyły puścić sok.  W tym czasie owoce należy kilka razy przemieszać.
  6. Zalać wybranym rodzajem alkoholu.
  7. Słój zakręcić i zostawić na około sześć tygodni.
  8. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić i odstawić na kolejny czas – najlepiej na dwa, trzy miesiące.
  9. Nalewkę zlać do karafki lub butelki. Dobrze jest przecedzić ją przez gazę lub filtr do zaparzania kawy, aby otrzymać krystaliczny napój.
  10. Owoce można poddać „dalszej obróbce” – przesypać lekko cukrem, włożyć do słoja i zostawić jako dodatek do ciast, deserów lub jako „przegryzka” w przypadku przeziębienia. Oczywiście dla dorosłych!

Składniki : Nalewka z pigwy wytrawna i mocna

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
  • 1/2 kg cukru
  • 0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu

Przygotowanie: Nalewka z pigwy wytrawna i mocna

  1. Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć – koniecznie należy zdjąć „powłoczkę” pokrywającą skórkę. Pigwowiec wystarczy umyć.
  2. Usunąć gniazda nasienne.
  3. Owoce pokroić na kawałki lub rozdrobnić blenderem.
  4. Owoce zalać alkoholem i odstawić na 2 – 3 tygodnie, od czasu do czasu dobrze jest potrząsnąć nieco słojem.
  5. Po tym czasie przefiltrować alkohol – przez sitko i gazę lub papierowy filtr do kawy – i odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu.
  6. Pigwę zasypać cukrem i odstawić w ciepłym miejscu na jakieś trzy tygodnie, aż cukier dokładnie się rozpuści. Koniecznie zamieszać od czasu do czasu.
  7. Zlać powstały syrop i dokładnie odsączyć owoce pigwy. Najlepiej przelać je alkoholowym naparem, który otrzymaliśmy wcześniej, aby jak najwięcej składników przeniknęło do nalewki.
  8. Przefiltrować i przelać do szczelnej butelki. Odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej dwa miesiące.
Wskazówka:
  • W nalewce, która stoi jakiś czas w butelce, może wytrącić się lekki osad. Absolutnie nie psuje to jakości nalewki. Jeśli denerwuje was brak przejrzystości, można nalewkę od czasu do czasu przefiltrować.

Oprócz dwóch wymienionych nalewek z pigwy, przygotowuję także nalewkę z dodatkiem miodu ⇒ Nalewka z pigwy z miodem.

dwie pigwy
Po lewej pigwa oczyszczona, po prawej z woskowym nalotem

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSyrop i dżem z pigwy lub pigwowca – trzy przepisy
Następny artykułOcet z pigwy lub piwowca

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.