Tak smakują prawdziwe moskole – placki z ziemniaków rodem z Podhala

0
913
Przepis na moskole - placki z podhala z gotowanych ziemniaków
Przepis na tradycyjne, góralskie, podhalańskie moskole - czyli placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków.

Tradycyjny przepis na tatrzańskie Moskole – placki po góralsku rodem z Podhala. Znane od dawna, podawane w domach jako najprostsze danie – takie z rodzaju „zrobić coś z niczego”.

Obecnie moskole są jednym z regionalnych dań, podawanych bardzo często w restauracjach jako przekąska z masłem, sosem grzybowym lub regionalną bryndzą.

I nie są to typowe placki ziemniaczane przygotowane z surowych, tartych ziemniaków, tylko ich „odmiana” z gotowanych ziemniaków.

I jak to zazwyczaj bywa z regionalnymi daniami, wersji dania jest mnóstwo. Poznałam smak moskoli lata temu u zaprzyjaźnionych górali. U nich moskole  przyrządzane są według podstawowego przepisu: czyli z mąki, ziemniaków i jaja – i takie właśnie najbardziej lubię. Próbowałam moskoli w wersji z kwaśnym mlekiem, z dodatkiem czosnku w cieście i jakiś ziół, a nawet kawałkami pokrojonej wędliny – to jednak nie to! Moim zdaniem – przedobrzone.

Skąd się wzięły Moskole? 

Moskole wywodzą się z czasów, gdy nie wyrzucano jedzenia, tylko przetwarzano pozostałe na – przykład z obiadu – produkty.

I tak właśnie do ugotowanych ziemniaków dodano mąkę i było gotowe danie. W późniejszych czasach zaczęto także dodawać jajo. I tak powstał moskol  „na bogato” posmarowany masłem.

Uwielbiam ciepłe moskole, prosto zdjęte z blachy, na których masło lekko się topi.

Takich prawdziwych możecie spróbować w agroturystyce u „moich górali” w Gliczarowie Górnym i porównać do tych, które sami zrobiliście według poniższego przepisu.

Jak zrobić moskole – przepis krok po kroku

Składniki: Moskole – placki z gotowanych ziemniaków

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 20  dag mąki
  • 1 duże jajo
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Moskole – placki z gotowanych ziemniaków

  1. Ziemniaki ugotować lub wykorzystać pozostałe z obiadu. Jeżeli były gotowane w łupinach – obrać.
  2. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Wystudzić.
  3. Połączyć ziemniaki z mąką, jajkiem, posolić i dodać szczyptę pieprzu.
  4. Zagnieść ciasto.
  5. Formować owalne placki o wielkości mniej więcej 6 na 9 cm i grubości około 2 cm.
  6. Piec na rozgrzanej blasze kuchennego pieca! Tak jest w wersji oryginalnej, jednak ilu z nas posiada taki piec? Dobrym rozwiązaniem jest użycie patelni grillowej bez tłuszczu lub pieczenie na blasze lub nawet na tacce do pieczenia na grillu. Ostatecznie można moskole upiec na patelni z tłuszczem, ale to już nie to samo. Placki należy smażyć na średnim, nie na bardzo gorącym ogniu, ponieważ powinny mieć lekko wysuszoną, nieco chrupiącą skórkę i upieczony, miękki środek.
  7. Podawać ciepłe lub zimne – według upodobań. Najlepiej smakują moskole z masłem czosnkowym lub z bryndzą.
Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułOcet z pigwy lub piwowca
Następny artykułPralkosuszarka – czy to się opłaca?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.