Makówki śląskie

0
957
makówki wigilijne

Makówki i kompot z suszonych śliwek! Na moim wigilijny stole nie może zabraknąć tych dwóch potraw. Uwielbiam je i nie wyobrażam sobie wigilii bez ich towarzystwa.

Tak więc, nawet gdy zdarzyło mi się spędzać wigilijny wieczór poza domem – makówki zawsze mi towarzyszyły.

A z nimi kompot ze śliwek – tylko takie połączenie smaków w pełni mnie satysfakcjonuje. Pewnie nie bez powodu pojawił się kompot z suszonych śliwek na wigilijnym stole. Wiadomo, że w Święta bardziej sobie folgujemy z jedzeniem i wtedy właśnie pomocny okazuje się kompot  – świetnie wspomagający trawienie.

Makówki wigilijne z gotowej masy makowej? Czy też są dobre? Tak, ale to jednak nie to samo, co przygotowane od podstaw z całego maku.

Jedyny problem, jaki możemy napotkać przygotowując tradycyjne makówki, to zmielenie maku. W czasach mojego dzieciństwa chodziło się mielić mak do piekarza albo …do sąsiada który posiadał specjalną maszynkę do mielenia maku.

Obecnie posiadamy w domowych kuchniach wiele urządzeń, na których bez problemu zmielimy mak. Począwszy od zwykłej, ręcznej maszynki do mięsa, a na automatycznych robotach skończywszy.

Makówki z gotowej masy makowej można zrobić układając bułkę pomiędzy gotowe warstwy masy.

Przepis na danie: Makówki 

Składniki dania: Makówki 

  • 1 litr wody
  • 1 litr lub nieco więcej mleka przynajmniej 2%
  • 700 gram suchego maku
  • 200 gram migdałów płatki lub słupki
  • 250 gram rodzynek
  • 80 gram cukru
  • 3 duże bułki pszenne takie z „prawdziwej” piekarni, bez polepszaczy

Przygotowanie dania: Makówki 

  1. Mak zmielić.
  2. Bułkę pokroić na plastry około 1,5 cm.
  3. Mak wsypać do garnka, zalać gorącą wodą i zagotować.
  4. Dodać rodzynki i migdały.
  5. Gotować około 20 minut na małym ogniu ciągle mieszając – mak lubi się przypalać. W czasie gotowania mak nie może być sypki – w razie potrzeby dolać nieco wody, żeby był mokry.
  6. Pod koniec gotowania wlać gorące mleko.
  7. Dosłodzić do smaku.
  8. Masa powinna być gęsta ( o konsystencji gęstej śmietany) i wilgotna – jeśli będzie zbyt sucha, dodać trochę mleka.
  9. Przygotować misę o pojemności około 3 litry.
  10. Na dno misy położyć warstwę maku – przynajmniej 1 cm.
  11. Na mak plastry bułki.
  12. Na bułkę wyłożyć gorącą masą makową.
  13. Na przemian układać plasterki bułki (ściśle obok siebie) i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze musi być warstwa maku.
  14. Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię.
  15. Przykryć i zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej – w takiej najlepiej smakują.
  16. Górę makówek można udekorować bakaliami.
  17. Podawać w towarzystwie kompotu z suszonych śliwek.
Wskazówki
  •  Bułki powinny być lekko podsuszone – nie świeże – więc najlepiej kupić je dwa dni wcześniej.
  • W niektórych śląskich domach zamiast bułek używa się chałki lub sucharów.
  • Często w przepisach są także orzechy w makówkach – oczywiście można dodać, ale mój smak to tylko migdały i rodzynki.
  • Migdały.Dodajemy albo sparzone, obrane ze skórki i potarte na kawałki albo (wygodniej) kupujemy gotowe płatki lub słupki migdałowe.
  • Jeśli makówki zostaną po wigilii, należy je przechowywać w zimnym miejscu – mak z mlekiem lubi się „skwasić”. Przed jedzeniem przenieść do ciepłego miejsca, aby makówki ogrzały się do pokojowej temperatury.
  • Makówki można także przygotować na wodzie, zamiast na mleku – ja jednak zdecydowanie preferuję na mleko, za względu na lepszy smak.

Do makówek koniecznie musisz podać kompot. 

Kompot z suszonych śliwek

 Kompot z suszu

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!