surówka podana na talerzu

Przepisy Przystawki

Surówka z selera naciowego z gruszką

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 11 sierpnia 2019

Surówka z selera naciowego z gruszką nie jest – oczywiście daniem tylko na lato – ale o tej porze roku smakuje mi najbardziej.

Gruszek nie obieram ze skórki i Tobie też tak radzę zrobić. Znacznie lepiej smakuje.

Surówka do zrobienia w parę minut. Włożona do lodówki, może być świetnym pomysłem do pracy na drugie śniadanie.

Dodatek pieprzu wzmocnia nieco kwaśność sosu, więc bezpieczniej będzie popieprzyć sałatkę po przygotowaniu, niż dodawać pieprz do sosu – jak zazwyczaj robimy.

Do surówki z selera naciowego absolutnie nie polecam oliwy z pierwszego tłoczenia z oliwek. Jest zbyt intensywna i za bardzo zdominuje smak. Idealnie pasuje aromatyczna z orzechów włoskich lub neutralna winogronowa lub słonecznikowa.

Do tak przygotowanej surówki z selera naciowego możesz dodać – jako składnik – ser z pleśnią. Wtedy smak będzie bardziej wyrazisty.

Letnia surówka z selera naciowego z gruszką: przepis

Surówka z selera naciowego z gruszką: składniki

  • połowa selera naciowego
  • 2 twarde gruszki – nieobrane ze skórki
  • 100 gram łuskanych orzechów włoskich
  • 50 g sera z niebieską pleśnią – alternatywnie
  • kopiasta łyżka łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek oleju winogronowego, z orzechów włoskich lub rzepakowego
  • pół łyżeczki soli

Surówka z selera naciowego z gruszką: przygotowanie krok po kroku

  1. Seler umyć, osuszyć. Każdą łodygę przekroić na pół i pokroić na małe kawałki.
  2. Orzechy posiekać na nieco mniejsze kawałki – tak mniej więcej połówkę orzecha na cztery części. Parę orzechów można zostawić do dekoracji.
  3. Gruszki umyć i osuszyć. Usunąć nasiona. Przekroić na cztery części i pokroić na wąskie paski.
  4. Do miski włożyć seler, gruszkę i orzechy. Wymieszać.
  5. Jeśli chcesz dodać ser z pleśnią pokrój go w kostkę i dodaj do pozostałych składników.
  6. Rozgrzać suchą patelnię i podpiec na niej – przez chwilkę – słonecznik.
  7. Podpieczony słonecznik dodać do sałatki.
  8. Przygotować sos.
  9. Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać ocet winny, sól i cukier. Można także wykorzystać blender lub trzepaczkę. Wymieszać dokładnie. Stopniowo dodawać oliwę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.Stopniowo dodawać oliwę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
  10. Otrzymanym sosem polać sałatkę.
Wskazówka

W innym artykule na mojej stronie znajdziesz  przepis na sos winegret oraz wiele informacji o przygotowaniu sosu i  jego odmianach.

Koniecznie sprawdź też te przepisy:

Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście

Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem

Przetwory

Kiszonki

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jolanta
Jolanta
4 lat temu

Po prostu pycha..a fajne jest to ze można cały rok taka salateczke robić ..

Wagabunda
Wagabunda
4 lat temu
Reply to  Jolanta

Właśnie tak 🙂 dziękuję za komentarz. dana