Lekki deser z chia i mango

0
523
deser z kieliszkach chia i mango

Lekki deser z nasionami chia w roli głównej, wzbogaconymi o aromatyczny mus z owoców mango, to kolejna potrawa, o którą wzbogaciła się moja kuchnia w wyniku wakacyjnych wojaży.

Na mazurskim końcu świata, w Gałkowie w hotelu Acqua di Rosa, w cudownym miejscu stworzonym dla ludzi, którzy lubią wypoczywać w spokoju i pięknym otoczeniu, oprócz miejsca, zauroczyłam się jedzeniem. W tym także wspomnianym wyżej deserem.

Chyba nie ma prostszego i łatwiejszego do przygotowania deseru chia z musem z mango. Szałwia hiszpańska – bo taka jest druga nazwa nasion chia – to nie tylko bogactwo  kwasów omega -3, żelaza, białka, wapnia, ale i spora ilość ( bo aż 40% masy) błonnika.

Nasiona chia, będące przed wiekami jednym z głównych produktów pożywienia meksykańskich Azteków, teraz podbijają coraz to nowe kuchnie. Stały się tak popularne, bowiem zaliczają się do grona najzdrowszej żywności na świecie.

Dzięki prawie neutralnemu smakowi nadają się jako dodatek do wielu potraw, świetnie pasują do porannego musli ( można je dodawać zarówno całe, jak i zmielone, ale warto aby były nieco namoczone lub należy po ich spożyciu wypić więcej płynów), sałatek, jogurtu.

Namoczone nasiona chia – mogą być całe lub zmielone –  są także naturalnym zagęstnikiem do zupy.

Jednak należy zachować umiar w ilości spożywanych nasion chia – podobnie jak z siemieniem lnianym czy otrębami – nie należy spożywać zbyt dużych ilości. Zaleca się spożycie maksymalnie po półtorej łyżki nasion dwa razy dziennie.

Jednym z najpyszniejszych dań jest deser chia z musem owocowym. Najczęściej serwuje się go z musem z mango, ale próbowałam w połączeniu z innymi owocami: malinami, musem gruszkowym, truskawkowym, jeżynowym, bananowym – jest równie dobry.

Deser z nasionami chia przyrządzam z mleczkiem kokosowym, ale można do zrobienia wykorzystać zwykłe mleko lub jogurt naturalny.

Zrobiłam wszystkie rodzaje, ale najbardziej smakuje mi na bazie kokosu. Co kto lubi:).

Przepis na danie : Lekki deser z chia i mango

Składniki dania : Lekki deser z chia i mango

  • 4 łyżki nasion chia
  • 250 ml mleczka kokosowego, mleka lub jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu lub cukru – do dosłodzenia – opcjonalnie
  • dojrzały owoc mango
  • płatki migdałów,listki mięty, maliny, jeżyny lub inne owoce do dekoracji – opcjonalnie

Przygotowanie dania : Lekki deser z chia i mango

  1. Nasiona zalać mlekiem lub jogurtem, dokładnie wymieszać.
  2. Przez krótki czas ( do godziny) dobrze jest przemieszać potrawę kilka razy, żeby nasionka równomiernie pokryły się płynem. Dosłodzić – opcjonalnie.
  3. Odstawić do napęcznienia na najlepiej na całą noc.
  4. Mango obrać i zmiksować.
  5. Po kilkunastu godzinach, kiedy chia są już dobrze namoczone, na górę deseru położyć mus, a na nim owoce lub migdały dla ozdoby i dodatkowego smaczku.
  6. Przyozdobić zielonym listeczkiem mięty i podawać.
Wskazówki
  • Deser z nasionami chia powinien mieć konsystencję budyniu. Robiąc pierwszy raz warto zwrócić uwagę ile dokładnie dajemy chia i – gdyby było zbyt gęste – następnym razem nieco rozrzedzić ( mniej chia lub więcej mleka lub ewentualnie kapka wody).
  • Zamiast mango można użyć dowolnego musu owocowego.
  • Napisałam, że łyżka miodu lub cukru do dosłodzenia – opcjonalnie, bowiem zależy jak słodkie desery lubicie. Jeśli daję na górę mango, to nie dosładzam – dla mnie słodycz z mango jest wystarczająca.
  • Napęczniałe chia można przetrzymać w lodówce 2 do 3 dni.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułPasta z pieczonych warzyw
Następny artykułPeru i Boliwia – rozkosz podróżowania i poznawania nowych kultur

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.