Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne

2
1964
ciasteczka w formie gwiazdek i anioły

Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne, pieczone bez żadnych ulepszaczy typu proszek do pieczenia, smakują i pachną znakomicie!

Zrobione w formie gwiazdek – lub dowolnej innej ulubionej „figurze” – mniej kruche niż ich bratnie ciasteczka migdałowe, dobrze komponują się z marmoladą, której można nieco kapnąć na górę lub też stworzyć dwukolorową gwiazdę – jak ja robię. Ciasteczka kokosowe dobrze smakują także bez żadnych dodatków.

Szybkie ciasteczka maślane, łatwe do zrobienia, przepyszne i chrupiące. I jeszcze jedna, ważna podpowiedź: strasznie szybko znikają z półmiska po upieczeniu.

Przepis na : Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne 

Składniki na: Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne 

  • 25 dkg masła
  • 25 dkg cukru miałkiego lub cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg płatków kokosowych lub mąki kokosowej
  • nieco waniliowego aromatu (esencji lub cukru waniliowego)
  • nieco marmolady do posmarowania i/lub cukier puder do posypania – opcjonalnie
  • 1 – 2 łyżki gęstej śmietany – opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie daje się zagnieść

Przygotowania: Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne 

  1. Masło wyjąć wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć. Jeśli używamy płatków kokosowych, należy je zmielić na mąkę ( w blenderze lub młynku).
  2. Mąkę wymieszać z mąką kokosową, waniliowym aromatem i cukrem.
  3. Masło posiekać nożem i dodać do pozostałych składników. Wbić dwa żółtka, dodać 1 łyżkę śmietany.
  4. Wyrabiać – najlepiej ręką, aż masa będzie elastyczna.Jeśli będzie jeszcze zbyt „sypkie”, dodać drugą łyżkę śmietany.
  5. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części i włożyć do lodówki na około godzinę – musi stwardnieć.
  6. Ciasto wyjmować porcjami ( żeby wyrabiać zimne), delikatnie ugnieść w rękach i wałkować – na placki grubości około 3 mm, na posypanej mąką stolnicy lub blacie.
  7. Piekarnik nagrzać do 160 ℃, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Foremkami wycinać kształty. Z części ciasteczek wyciąć całą gwiazdkę, z drugiej gwiazdkę z dziurką w środku. *
  9. Układać na blasze i piec około 15 minut, aż się lekko zezłocą.
  10. Po upieczeniu całe ciasteczka posmarować odrobiną marmolady, a ciasteczka z wyciętą gwiazdką oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Położyć je na ciasteczku posmarowanym marmoladą i delikatnie docisnąć. Ewentualnie można ciasteczka dodatkowo skleić „kapeczką” lukru.
Wskazówka:
  • Ciasteczka kokosowe nie muszą koniecznie składać się w dwóch części – można po prostu wykrawać dowolne kształty i piec. Później ozdobić świątecznie lub pozostawić sauté.
ciasteczka w różnych kształtach w świątecznej dekoracji
Każdy kształt równie dobrze smakuje

Zerknij do innych moich przepisów piernikowych – z miodem oraz z czekoladą:

 Świąteczne pierniczki miodowe oraz czekoladowe – cztery łatwe przepisy

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSzwajcarskie pierniczki świąteczne Basler Läckerli z bakaliami
Następny artykułNarty, emocje i relaks w tyrolskim Zillertal

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaVolare222 Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Volare222
Gość
Volare222

Przeeepyyyyyszne. Bałam się, że kształty się rozleją ale pięknie się utrzymały 🙂 Użyłam jednego całego jajka i dwie łyżki wody, gdy ciasto było trochę za suche. Dziękuję za przepis!

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.