Konfitura z płatków róży

0
1055
płatki dzikiej róży i konfitura z róży ogrodowej
Przepis na konfiturę z róży ogrodowej, która jest świetnym nadzieniem do pączków i dodatkiem do herbaty.

Zapach konfitury z róży potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jeśli nawet nie pieczemy pączków, to dodanie łyżeczki czerwonego „witaminowego przecieru” do herbatki zimową porą, będzie pysznym wspomnieniem lata.

Płatki dzikiej róży
Płatki dzikiej róży

Tak więc konfitura z róży to dla mnie też podróż, chociaż nieco inna – bo do wspomnień o babci, ciepłych wieczorów przy piecu opalanym węglem w oczekiwaniu na partię pyszności. Niestety, pączków nie potrafię piec, przepis na „babciną” konfiturę też się gdzieś zapodział.

Okazało się jednak, że moja sąsiadka i koleżanka – Basia – nie tylko robi taką konfiturę ( według przepisu swojej babci), ale i posiada krzak z odpowiednim gatunkiem róży: Róża pomarszczona (Rosa rugosa), z charakterystycznymi różowo – czerwonawymi kwiatami.

I tak zaczęłam produkcję – niewielką, bo tylko kilka słoików – różanej pyszności bogatej w witaminę C.

Przepis na: Konfitura z płatków róży

Składniki : Konfitura z płatków róży

  • 200 gram płatków róży pomarszczonej (Rosa rugosa)
  • 250 gram cukru  *
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

Składniki : Konfitura z płatków róży

  1. Zebrać płatki róży – muszą być suche, najlepiej zrobić to rankiem, w słoneczny dzień, po wyschnięciu rosy.
  2. Zrywać same płatki – bez białych środków.
  3. Płatki rozłożyć na płaskim naczyniu na jakiś czas, żeby robaczki, które mogą znajdować się w płatkach, wyszły.
  4. Płatki wsypać do makutry i zasypać cukrem – to pierwsza wersja „babcina” – i ucierać drewnianą kulą, aż płatki puszczą sok. Później dodać łyżeczkę kwasku  cytrynowego i jeszcze chwilkę ucierać.
  5. Płatki wrzucić do malaksera lub pojemnika, dodać cukier i zblendować – to wersja kobiety współczesnej. Dalej postępować jak w punkcie 4.
  6. Słoki wyparzyć i osuszyć, zakrętki najlepiej jeśli będą nowe – także wyparzone.
  7. Konfiturę włożyć do słoików, zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu ( może być w lodówce, jeśli mamy miejsce).
  8. Po jakimś czasie konfitura zmieni nieco kolor i konsystencję – zrobi się lekko twardawa.
Porady
  • Można użyć także cukru brzozowego – Ksylitolu – ale da on nieco inny smak.
  • Zasada w proporcjach owoców do cukru musi być następująca: cukru nieco więcej niż waga kwiatów. W zasadzie prawidłowa jest proporcja 1:1, ale ja zachowuję margines bezpieczeństwa ( na przykład na większą wilgotność kwiatów) i dodaję więcej cukru.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułLetnia wyprawa w Dolomity
Następny artykułTeatr natury wokół Plitwickich Jezior
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.