Kiełki roślin – jak zrobić w warunkach domowych

0
785
kiełki

Kiełki roślin. Dobroczynny i niedrogi dodatek do potraw, znakomicie urozmaicający potrawy jesienną i zimową porą. Kiełki możemy wyhodować praktycznie wszędzie w bardzo prosty sposób.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Moc w małym ziarenku

Świeże kiełki mają wysoką wartość odżywczą, bowiem w wypuszczanym przez roślinę pędzie kumulują się wszystkie witaminy, mikroelementy, błonnik i składniki mineralne, które zawiera dana roślina.

Uważa się nawet, że kiełki są bardziej energetyczne dla organizmu, niż roślina, która z nich wyrasta.

kiełki roslinne
Zdowie w fasoli i rzodkiewce

Kiełki do jedzenia – domowe najlepsze

Nawet jadąc na wakacje lub przebywając w miejscu, gdzie nie ma zbyt dużej ilości „zieleniny” wystarczy mieć kiełki i jakiekolwiek naczynie. W domowych warunkach wystarczy zwykły słoik – ale może to być kiełkownica.

  • Nasiona przed „wysianiem” koniecznie trzeba namoczyć. W tym celu zalewamy je letnią, najlepiej przegotowaną wodą i ostawiamy na kilka do kilkunastu godzin. Ogólna zasada jest następująca:mniejsze nasionka około 6-8 godzin (na przykład rzodkiewka), 10 – 12 godzin twardsze (na przykład fasole).
  • Kiełki opłukać, dokładnie odsączyć z wody i zostawić w zaciemnionym miejscu. Jeśli używamy profesjonalnej kiełkownicy, to wystarczy przelać przez nią wodę. W przypadku wszelkiego rodzaju naczyń typu słoje, sprawdzonym sposobem jest przykrycie takiego słoja gazą lub inną przepuszczalną tkaniną i po po przepłukaniu nasion wodą, odwrócić naczynie do góry dnem, aby cała woda wypłynęła.
  • Płukanie: jedyna czynność, jaką robimy z kiełkami. Bezwzględnie należy ją wykonać przynajmniej dwa razy dziennie, a najlepiej cztery razy dziennie. Zawsze płuczę pod kranem, kierując strumień wody na kiełkujące nasionka – dotleniam je w ten sposób.
  • Miejsce uprawy: w półcieniu, nie w bezpośrednim słońcu. I tak faktycznie robię. Ale od pewnego czasu uprawiam również kiełki w szafce, gdzie jest zupełnie ciemno. I kiełki uprawiane w takim miejscu kiełkują szybciej, są ładniejsze, niż te stojące w ciemnym kącie. Analogia do kiełkowania nasion w ziemi:)
  • Uprawa na ligninie: ligninę należy rozłożyć na płaskim naczyniu. Nasiona opłukać, rozłożyć równomiernie na ligninie i zalać na kilka godzin przegotowaną, letnią wodą. Nadmiar wody zlać, kiełki zraszać kilka razy dzienne, trzymając je w ciepłym, ale nie nasłonecznionym miejscu.

Kiełki jak jeść

Kiełki można spożywać na bieżąco w miarę dojrzewania, po uprzednim opłukaniu.

Kiedy jednak staną się dość spore i zaczną „wyłazić” z naczynia, można je opukać, osuszyć i przechowywać – przez kilka dni – w lodówce.

Kontynuacja produkcji

Po każdym kiełkowaniu naczynie koniecznie trzeba dobrze umyć. Mogą bowiem w nim być  jakieś – jeszcze niewidoczne – zaczątki pleśni i następna partia nasionek może zostać nią zarażona. Dla zupełnej pewności czystości naczynia, płuczę go jeszcze mojej produkcji octem jabłkowy.

To nie jest pleśń

 

Niektóre kiełki – szczególnie rzodkiewki – mają takie białe wypustki, które mogą nam się pomylić z pleśnią.

Wystarczy jednak przyjrzeć się dokładniej, aby zobaczyć, że kiełki są zdrowe.

kiełki roślin
Białawe „coś” to nie jest pleśń!

Kiełki do czego dodawać

 

A do wszystkiego mogłabym powiedzieć. Bo – za wyjątkiem słodkości – komponują się doskonale z każdą potrawą.

Czy to dodane jako ozdoba czy jako dodatek do sera, posypania kanapki, wzmocnienia smaku zupy czy składnik sałatki.

Kiełki z grochu czy fasoli można lekko przesmażyć na patelni i posypać nimi sałatkę.

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułNarty w Szczyrku – idzie nowe, a wraz z nim powiew emocji
Następny artykułHistoria Flamenco

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.