Karczek pieczony w piekarniku

0
3837
upieczone Mięso karczek
Mięso karczek

Karczek pieczony w piekarniku jest nie tylko smacznym i sycącym daniem, ale  łatwym i nie zajmującym wiele czasu do przygotowania.

Co prawda karkówka zawiera dość dużo tłuszczu, ale w czasie pieczenia znaczna jego część wytapia się.

Mięso po wyjęciu z piekarnika  pozostaje soczyste i wręcz rozpływa się w ustach. Smakuje świetnie nie tylko jako danie obiadowe, ale jest znakomitym dodatkiem „na zimno” do pieczywa lub sałatek. Karczek pieczony w całości do chleba na zakwasie własnoręcznie upieczonego – prawdziwa pycha dla zwolenników mięsa.

Kupując karczek zawsze wybieram jak najbardziej równy kawałek, żeby w czasie pieczenia był równomiernie ogrzewany. Najlepiej jeśli mamy do pieczenia specjalną brytfannę do zapiekania. Jeśli nie, można mięso upiec w rękawie do pieczenia – postępujemy podobnie jak w przypadku pieczenia w brytfance czy naczyniu do zapiekania (piszę o tym sposobie, chociaż nie jestem zwolennikiem pieczenia potraw w folii ani w plastiku).

Karkówka pieczona serwowana na ciepło ( jako danie obiadowe lub kolacyjne) dobrze komponuje się z czerwoną kapustą przygotowaną według przepisu Karola Okrasy. A jeśli do tego dodamy kluski śląskie, to już będzie najprawdziwsza uczta. Kaloryczna, ale znakomita!

Przepis na danie: Karczek pieczony w piekarniku

Składniki dania: Karczek pieczony w piekarniku

  • 1,5 – 2 kg kawałek mięsa z karczku – w całości
  • główka czosnku
  • przyprawy: majeranek, papryka ostra i słodka lub inne ulubione
  • sól i pieprz
  • dwie łyżki oleju

Przygotowanie dania: Karczek pieczony w piekarniku

  1. Karkówkę umyć, osuszyć.
  2. Czosnek obrać, poszatkować lub zmiażdżyć w prasce do czosnku.
  3. Czosnek, przyprawy, sól i pieprz wymieszać z olejem.
  4. Mięso natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami.
  5. Włożyć do lodówki i marynować najlepiej kilkanaście godzin.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  7. Na dno naczynia do zapiekania  ( z pokrywą) wlać odrobinę wody.
  8. Karczek włożyć do naczynia.
  9. Piec 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180 stopni Celsjusza ( czas liczy się 1 godzina na 1 kg mięsa).
  10. Od czasu do czasu czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie naczynia.
  11. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy karkówkę na 20 minut, aby odpoczęła.
Wskazówka
  • Podany zestaw przypraw jest przykładowy, ale można dodać także inne przyprawy: zioła prowansalskie, przyprawę do grilla, tymianek lub inne ulubione zioła
  • Karkówka pieczona świetnie pasuje na obiad. Wtedy należy pokroić  w grube plastry i podać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dobrze komponuje się z buraczkami lub modrą kapustą i kluskami śląskimi.
  • Równie dobrze smakuje pokrojona w cienkie plastry, ułożona na pajdzie razowego chleba ( najlepiej własnoręcznie upieczonego) z dodatkiem chrzanu z buraczkami lub samego  chrzanu. I ogórek kiszony! Smacznego!
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułZjednoczone Emiraty Arabskie – bogactwo z ziemi
Następny artykułAperol
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.