Jak ugotować fasolę ?

2
1398
Ziarna białej fasoli

Pierwszym krokiem do jakiegokolwiek dania z fasolą: czy to będzie  czerwony barszcz, do którego wrzucimy fasolę jako dodatek, czy Fasolka po bretońsku jest poprawne ugotowanie fasoli.

Poprawne – celowo użyłam tego słowa, bo większość gotujących popełnia kilka podstawowych błędów i fasola nie wychodzi „jak należy”. O błędach nie będę wspominać – żeby ich nie utrwalać – natomiast zwięźle i krok po kroku wypunktuję jak z twardego ziarna uzyskać pyszny, miękki, bogaty w dobrze przyswajalne białko, składnik dania. Pysznego i nie powodującego wzdęć.

Fasolę – bez względu na gatunek – należy ugotować w dużej ilości wody. Dla wzmocnienie smaku można ją ugotować w wywarze warzywnym –  ale bez soli – wtedy będzie miała mocno warzywny aromat.

Rodzajów fasoli jest naprawdę wiele, ale – bardzo ogólnie mówiąc – sposób gotowania jest jeden. Najpierw  trzeba namoczyć – później ugotować.

Przepis na: Jak ugotować fasolę?

Składniki:

  • fasola – rodzaj i ilość według potrzeby
  • szczypta sody oczyszczonej (opcjonalnie)

Przygotowanie: Jak gotować fasolkę?

  1. Fasolę opłukać i zalać wodą poczwórnie przekraczającą ilość fasoli.
  2. Do wody dodać szczyptę sody oczyszczonej – świetnie działa anty – wzdęciowo
  3. Moczyć – w zależności od wielkości fasoli – od 8 do 12 godzin. Fasolę Jaś moczyć 12 godzin.*
  4. Po wymoczeniu wylać wodę, fasolę wypłukać i ponownie zalać świeżą wodą.**
  5. NIE SOLIĆ!
  6. Woda powinna sięgać nieco ponad fasolę – jakieś trzy centymetry.
  7. Zagotować wodę z fasolą – bez przykrycia. Chwilę pogotować w wysokiej temperaturze – około 15 minut.
  8. Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować ( pod przykryciem) jeszcze przez 30 do 60 minut – zależnie od gatunku. Czym grubsza fasola, tym dłużej gotujemy.
  9. Po około 40 minutach gotowania najlepiej jest wyjąć jedną fasolę i spróbować, czy już jest miękka.
  10. Fasolę schłodzić w wodzie, w której się gotowała.
  11. Nie można odlać fasoli na sicie, ponieważ cała skórka na niej popęka.
  12. Fasolę posolić po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę. W przeciwnym razie – jeśli zostanie posolona w czasie gotowania –  będzie gotowała się dłużej i stanie się twardsza – najlepiej posolić wodę, w której zostaje do ostygnięcia.
Wskazówka
  • Fasoli  – bez względu na gatunek  – nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne.
  • Wylanie wody, w której fasola się moczyła, to niestety utrata witaminy B i składników mineralnych, ale dzięki temu fasola staje się bardziej strawna. Można wody nie wylewać i gotować w tej, której się moczyła – danie będzie bardziej wartościowe, ale jednocześnie ciężej strawne.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułZupa z botwinki
Następny artykułSurówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaAnna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anna
Gość
Anna

Ja do gotowania każdej fasoli daję dużo cząbru (latem krzaczek świeżego), świetnie zapobiega wzdęciom, a o sodzie nie wiedziałam.

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.