Herbatniki Petit Beurre

0
503
Herbatniki wycinanie z ciasta

Herbatniki Petit Beurre – znakomity dodatek do kawy lub herbaty, rodem z Francji. Któż z nas nie lubi tego chrupiącego herbatniczka, produkowanego zarówno przez największe spożywcze koncerny świata, jak i przez małe cukiernie.

Jednak zrobione w domu są po prostu najlepsze. Może nie tak idealnie równe i jednolicie przyrumienione ( wystarczy nieco chudsza powłoka ciasta i już w tym miejscu ciasto szybciej się upiecze), ale znikające z talerza w mgnieniu oka.

Poniższy przepis zawiera proszek do pieczenia ( tak, jak jest w oryginalnych Petit Beurre), natomiast klikając w Herbatniki Petit Beurre – maślana rozkosz, znajdziesz nieco inny  (wzbogacony śmietaną), równie znakomity przepis.

Przy pieczeniu należy przestrzegać kilku zasad:

  • wyrabiać tylko zimne ciasto
  • herbatniki nie mogą być zbyt grube
  • układać na blasze z zachowaniem odległości
  • nie włączać termoobiegu

Przepis na danie: Herbatniki Petit Beurre 

Składniki dania: Herbatniki Petit Beurre 

  • 120 gram masła
  • 300 gram mąki krupczatki lub mąki pszennej
  • 130 gram cukru pudru
  • 70 ml mleka lub wody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta esencji waniliowej lub cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie dania: Herbatniki Petit Beurre 

  1. Zagotować wodę lub mleko, dodać do cukier, masło i cukier waniliowy lub esencję waniliową. Delikatnie podgrzewać, aż składniki rozpuszczą się.
  2. Wystudzić.
  3. Wystudzoną masę połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszać – ręcznie lub w malakserze – do dokładnego połączenia się składników – musi powstać gładkie ciasto.
  4. Ciasto podzielić na kilka części, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki – przynajmniej na 1 godzinę, żeby ciasto dobrze się schłodziło. Ciasto można nawet przygotować dzień wcześniej.
  5. Ciasto wyjmować porcjami ( żeby wyrabiać zimne), delikatnie ugnieść w rękach i wałkować – na placki grubości około 2 – 3 mm, na posypanej mąką stolnicy lub blacie.
  6. A jeszcze lepiej ciasto wałkuje się  pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pod wpływem ciepła z rąk, ciasto szybko mięknie i sporo trzeba go posypywać mąką wałkując tradycyjnie. Wałkując pomiędzy arkuszami papieru, w ogóle nie trzeba użyć mąki – ciasto do papieru nie przykleja się.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 ℃, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Foremkami lub nożem wycinać kształty. Nie posiadając odpowiedniej formy, można widelcem zrobić charakterystyczną dla Petit Beurre „falbankę”, nie zapominając o podziurkowaniu ciasteczek.
  9. Układać na blasze i piec ( bez termoobiegu) około 12 -15 minut, aż się lekko zezłocą się na brzegach.
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułDieta owocowo – warzywna: przepisy na główne dania
Następny artykułImbir – jak używać
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.