Herbatki rozgrzewające – ambrozja na chłodne dni

0
1792
herbatka rozgrzewająca

Herbatki rozgrzewające – ambrozja na chłodne dni! Po wypiciu szklanki czy dwóch takiego znakomitego płynu, poczujesz jak Twoje ciało jest od środka rozgrzane.

Nie tylko rozgrzewają ciało, ale i cieszą oko! Nie bez powodu bowiem często podaje się je w przeźroczystych szklaneczkach, aby  na dzienne światło wydobyć koloryt składników.

Kilkanaście lat temu zaserwowano mi w Liptowskim Mikulaszu taką herbatkę, kiedy po kilku godzinach szaleństwa na Chopoku, zjechałyśmy z Anią w doliny. Zdziwiona byłam jedynie tym… że sama nie pomyślałam o takiej możliwości ciepłego napoju.

Herbatkę z przyprawami przygotowuję nie tylko w zimowe dni, gdy za oknem hula wiatr, a zaspy sięgają metra:). Takich dni mamy coraz mniej, ale herbatka znakomicie sprawdza się nawet w chłodniejsze letnie czy jesienne wieczory.

Jak przyrządzić?

Najlepiej w przeźroczystym dzbanku lub szklance – wtedy zauroczy nas także widok ziół i owoców – ale można w ulubionym, ceramicznym kubeczku.

Jakie składniki?

Bazą do takiej herbatki mogą być zarówno herbaty zielone, białe, czarne, jak i wszelkiego rodzaju owocowe czy też ziołowe napary. Najlepsze są przygotowane własnoręcznie, ale jeżeli nie posiadamy takowych, nie ma problemu – w sprzedaży, w prawie każdym sklepie można kupić gotowe mieszanki suszonych owoców, nie wzbogacone żadnymi aromatami. Z całymi malinami, aroniami i innymi owocami. Znakomite! U mnie obowiązkowe wyposażenie herbacianej szuflady.

Zaparzając owocowe napary, musimy pamiętać, aby parzyć je nieco dłużej ( około 10 minut), aby wydobyć z nich cały aromat i żeby wszystkie składniki przeniknęły do naparu.

Do zaparzonej „bazy” dodajemy: imbir, goździki, laskę cynamonu, gwiazdkę anyżku, czerwony pieprz, cytrusy, jabłko, owoce maliny, dzikiej róży, czarnego bzu, żurawiny, porzeczki, wiśni, konfiturę lub sok z powyższych, gałązkę świeżego zioła – mięty, rozmarynu czy anginki. Oczywiście nie wszystkie dodatki na raz i w rozsądnych ilościach. Znakomicie wpasują się tutaj mrożone lub suszone owoce.

Wspomniałam o dodatku imbiru. W innym moim artykule znajdziesz propozycje napojów z imbirem w roli głównej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do każdej herbatki dodać plasterek rozgrzewającego imbiru.

Herbatki dosładzamy cukrem zwykłym, brzozowym (lepiej) lub miodem – najlepiej. Jeśli miodem, to pamiętajmy, żeby dodać do do nieco już przestudzonego naparu.

Dodając cytrusy, koniecznie obmyjcie je z niepotrzebnych dodatków:

  1. Usunięcie szkodliwych bakterii – przygotować kwaśny roztwór: do 1 litr wody wlać pół szklanki octu jabłkowego lub owocowegoZamiast octu można dodać 3 łyżki kwasku owocowego lub (ostatecznie) zwykłego octu spirytusowego. W taki roztworze zanurzyć cytryny na kilka minut.
  2.  Usunięcie pestycydów –  przygotować roztwór: do 1 litr wody wsypać 1 łyżkę sody kuchennej. I znowu moczyć cytryny przez kilka minut.
  3. Opłukać cytryny w normalnej, czystej wodzie.
herbata owocowa w dzbanku
Po spacerze pozostaje jedynie reszta na dnie

Herbatki

Poniższe kompozycje to moje propozycje i inspiracje. Zacznijcie od nich, a później już komponujcie lub eksperymentujcie w swoich smakach. Tutaj nie ma żadnego zagrożenia – zawsze będą dobre:).

1. Herbatka pierwsza

  • herbata pomarańczowa
  • pomarańcza
  • plaster pokarańczy
  • goździki
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu

Składniki (oprócz rozmarynu) zalać wodą wrzątkiem i parzyć pod przykryciem około 5 minut. Z pomarańczy wycisnąć sok. Dodać rozmaryn, sok z pomarańczy, dosłodzić miodem, ozdobić plasterkiem pomarańczy.

2. Herbatka druga

  • herbata biała lub czarna cytrusowa
  • konfitura truskawkowa lub malinowa
  • plaster pomarańczy
  • mięta

Zaparzyć herbatę. Do zaparzonej herbaty dodać konfiturę, pomarańczę i miętę.

3. Herbatka trzecia

  • zielona herbata zwykła lub imbirowa
  • skórka z cytryny lub plasterek cytryny
  • plaster świeżego imbiru

Składniki zalać wodą o temperaturze około 90°C i parzyć pod przykryciem około 5 minut. Dosłodzić po zaparzeniu.

4. Herbatka czwarta

  • susz owocowy
  • konfitura pomarańczowo – korzenna
  • plasterek imbiru
  • plaster pomarańczy

Susz owocowy i plasterek imbiry zalać wrzątkiem i zaparzać przez 5 minut. Dodać konfiturę i plasterek pomarańczy.

5. Herbatka piąta

  • czarna herbata – może być Earl Grey
  • pokrojone w drobną kostkę świeże jabłka
  • kawałek laski cynamonu
  • 2 goździki

Składniki zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem około 4 minut.

Herbatka szósta, siódma i n-ta 

Najlepsza, bo to będzie Twoja własna kompozycja :). Smacznego próbowania i mieszania smaków.

owocowe herbaty rozgrzewające
Pysznie, aromatycznie i kolorowo

Może podzielisz się w komentarzu swoimi herbacianymi kompozycjami smakowymi i zapachowymi? 

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 4.3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułZupa krem z cukinii wegetariańska
Następny artykułDieta Dąbrowskiej jadłospis na 14 dni
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.