Guacamole – pasta z awokado

0
623
kanapka z pastą guacamole z awocado
Guacamole

Pasta z awokado – guacamole – w oryginalnej wersji tworzona jest jako połączenie owocu awokado z limonką i doprawienie solą.

Owocu? Tak, to nie pomyłka. Awokado jest owocem, chociaż powszechnie uważane jest za warzywo – często na stoiskach warzywnych jest przyporządkowane do warzyw, a nie do owoców.

Przygotowanie guacamole jest bardzo proste. Warunkiem koniecznym, aby pasta była dobra i rozsmarowała się, jest dojrzałe awokado.

Guacamole dobrze komponuje zarówno z ciepłymi daniami (typowo meksykańskimi jak wszelkiego rodzaju tortille), owocami morza, daniami z drobiu, upieczonymi na grillu lub w piekarniku ziemniakami ( mniam, to jest rewelacyjne) jak i z zimnymi: paluchami drożdżowymi, pokrojonymi na kawałki warzywami (ogórek zielony, kalarepka) czy jako pasta – masło na pieczywo. Och,a jak smakuje z białym pieczywem typu bagietka!

Awokado zamienione w pastę guacamole to tylko jeden ze sposobów na przygotowanie dobrego dania z tego owocu.

W innym artykule na mojej stronie ⇒ Awokado – co w nim siedzi i jak go ugryźć. Garść przepisów znajdziesz nie tylko sporo pomysłów na to, do czego i jak użyć awokado, ale i nieco informacji ogólnych, które zatytułowałabym Dlaczego warto jeść awokado – skład.

Przepis na danie : Guacamole – pasta z awokado

Składniki dania : Guacamole – pasta z awokado

  • dojrzałe awokado
  • odrobina soku z cytryny lub limonki
  • jeden lub dwa ząbki czosnku – w zależności jak mocno czosnkowy smak lubimy
  • odrobina ostrej, świeżej papryki – opcjonalnie
  • sól i pieprz

Przygotowanie dania: Guacamole – pasta z awokado

  1. Awokado  naciąć wzdłuż nożem, chwycić obydwie części owocu i przekręcić połówki w przeciwne strony. Pestka zostanie samotna, a my otrzymamy dwie połówki.
  2. Od razu skropić sokiem z cytryny lub limonki żeby nie ściemniało.
  3. Miąższ wyjąć ze skórki ( najprościej wydrążyć łyżeczką), rozgnieść widelcem.
  4. Czosnek obrać z łupinek i zmiażdżyć w wyciskarce.
  5. Papryczkę – jeśli mamy zamiar dodać – bardzo drobno posiekać.
  6. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
Wskazówki
  • Jeśli kupimy awokado, które nie jest miękkie, wystarczy położyć – całe, nieobrane awokado – pod miskę w towarzystwie jabłek. Lub włożyć jabłko i awokado do szczelnego woreczka.
pasta z awokado
Guacamole

Więcej przepisów z awokado znajdziesz, gdy klikniesz:

⇒ Awokado – co w nim siedzi i jak go ugryźć. Garść przepisów.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułAwokado jak jeść. Garść przepisów
Następny artykułChłodnik salmorejo – gazpacho z Kordoby
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.