Gęś faszerowana ziemniakami

0
1159
gęś faszerowana upieczona

Przepis na gęś pieczoną w całości w piekarniku, nadziewaną ziemniakami. Mięso z tak upieczonej gęsi w połączeniu z aromatem majeranku i tymianku, wzbogacone o smaczek pieczonych w jej wnętrzu ziemniaków jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych.

U mnie gęsina gości w jesienno – zimowej kuchni przynajmniej kilka razy. Z reguły podaję gęś pieczoną w piekarniku lub pieczoną w niskiej temperaturze, ale czasem także przygotowuję gęś faszerowaną kaszą lub ziemniakami właśnie.

Najbardziej lubię gęś pieczoną w całości – i taki też jest poniższy przepis.

Przepis na danie: Gęś faszerowana ziemniakami

Składniki dania: Gęś faszerowana ziemniakami

  • 1 gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona (z reguły około 4 – 4,5 kg)
  • 2 jabłka – kwaśne (idealna jest Szara Reneta)
  • 600-700 gr ziemniaków
  • majeranek – 3 łyżki do gęsi + 1 łyżka do farszu
  • mała łyżeczka tymianku
  • kopiasta łyżka soli
  • łyżka pieprzu czarnego mielonego
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

  Przygotowanie dania: Gęś faszerowana ziemniakami

  1. Zamrożoną gęś rozmrozić – najlepiej w lodówce, wtedy rozmrażanie trwa nawet dwa dni. Ewentualnie można rozmrozić w temperaturze pokojowej – zwykle gęś rozmraża się w ciągu nocy.
  2. Spod skóry gęsi wyciągnąć tłuszcz i zrobić z niego zdrowy gęsi smalec.
  3. Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Majerankiem, solą i pieprzem od środka, od zewnątrz solą i pieprzem.*
  4. Przygotować farsz:
  • Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Jeśli są małe – zostawić w całości, większe pokroić na grube kawałki.
  • Czosnek posiekać.
  • Ziemniaki wymieszać z czosnkiem, majerankiem posolić i popieprzyć.
  • Gęś nadziać farszem. Zasznurować dratwą lub spiąć wykałaczkami lub włożyć jabłko ( jak na zdjęciu).

5. Piekarnik nagrzać do temperatury około 230 – 240 °C.

6. Do nagrzanego piekarnika włożyć gęś na około 15 minut, żeby gęś się zrumieniła.

7. Potem obniżyć temperaturę do 175 – 180 stopni Celsjusza i piec tyle godzin, ile kilogramów waży gęś.

8. Piec pod przykryciem – jeśli nie mamy gęsiarki lub brytfanny, gęś przykryć folią aluminiową.

9. Po około 1,5 godzinie otworzyć piekarnik i polać mięso wytworzonym sosem. I tak jeszcze kilka razy, ale generalnie robimy to jak najszybciej, aby nie trzymać piekarnika długo otwartego. Możemy raz gęś przewrócić – niektóre piekarniki nie pieką równomiernie.

10. Mniej więcej po 3 godzinach pieczenia dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone na ćwiartki jabłko.

11. Po upieczeniu gęś wyjąć z piekarnika. Farsz wyjąć i położyć na pojemniku obok pokrojonej na porcje gęsi. W osobnym pojemniku – sosjerce – podać sos wytworzony spod gęsi.

Gęś bardzo dobrze smakuje z  modrą kapustą  i buraczkami na ostro.

Wskazówki
  •  Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka.
  • Generalna zasada pieczenia gęsi jest taka: od 45 minut do 1 godziny na każdy kilogram gęsi. Jednak trzeba kontrolować stopień wysmażenia: nieco krócej będzie smażyła się gęsina z farmy, a na pewno dłużej wiejska, biegająca po podwórku.
  • Gęsi podczas pieczenia nie nakłuwamy – powoduje to wyciekanie soków i tym samym wysuszanie mięsa.

Inne przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:

Rosół z gęsi

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś faszerowana kaszą

Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką

Gęś pieczona w piekarniku

Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Gęsi smalec

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSos jogurtowy
Następny artykułModro kapusta
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.