Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z cebuli

0
476

Polędwiczki wieprzowe o delikatnym smaku, podane z konfiturą z czerwonej – koniecznie czerwonej – cebuli tworzą ciekawą kompozycję smakową. 

Lubię robić to danie na obiad, ale największy problem jaki mam z nim związany, to pamiętać o wcześniejszym zamarynowaniu polędwiczek. Bo tylko tak przygotowane mają niesamowity aromat i smak. Jeżeli przygotowuję polędwiczki wieprzowe z konfiturą z cebuli jako małe danie obiadowe dla 2 osób, pozostałą część zostawiam do spożycia na zimno – też nieźle smakuje.

Przepis na danie: Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z cebuli

Składniki dania: Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z cebuli

  • 60 dkg polędwicy wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • oliwa do smażenia

Składniki dania: Konfitura z cebuli do polędwiczek wieprzowych

  • 3 duże czerwone cebule
  • 1/2 łyżki miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • tymianek suszony
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie dania: Konfitura z cebuli do polędwiczek wieprzowych

  1. Cebule obrać, pokroić w piórka.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, podgrzać.
  3. Na ciepłą oliwę wyłożyć cebulę, dodać miód, ocet balsamiczny, posolić i popieprzyć.
  4. Spróbować – jeśli trzeba doprawić. Musi mieć wyrazisty smak.
  5. Smażyć kilka minut na delikatnym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji konfitury.

Przygotowanie dania: Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z cebuli

  1. Polędwiczkę umyć, pokroić na plastry grubości około 1 ,5 centymetra. Delikatnie rozbić dłonią.
  2. Przygotować marynatę:obrać ząbki czosnku i  poszatkować lub wycisnąć przez praskę.
  3. Do miski wlać olej, dodać sos sojowy, czosnek, natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  4. Pokrojone polędwiczki posmarować dokładnie marynatą i zostawić na kilka godzin – najlepiej na całą noc.
  5. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć  polędwiczki.
  6. Smażyć 3 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 3 minuty.
  7. Na każdy kawałek usmażonej polędwiczki położyć konfiturę, ozdobić listkami zielonej pietruszki.
Wskazówka
  • Konfiturę położyć na gorącą polędwiczkę. Przygotowując polędwiczki wieprzowe z konfiturą z cebuli jako danie obiadowe lub kolacyjne, można już gotowe danie włożyć do nagrzanego delikatnie piekarnika na kilka minut – żeby podać ciepłe.
  • Dobrze smakują podane z ryżem i sałatą zieloną z sosem vinegret.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułŚledzie z suszonymi grzybami
Następny artykułDip do pieczonego lub grilowanego mięsa
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.