Czekoladowe, świąteczne pierniczki

0
436
Pierniki czekoladowe upieczone i cisto na pierniki

Czekoladowe, świąteczne pierniczki zaskakują trzema rzeczami – szybkością i prostotą wykonania oraz smakiem. Doskonale wchodzą w różnego rodzaju foremki, dzięki czemu tworzymy aniołki, gwiazdy i wszelkie dowolne kształty na jakie tylko mamy ochotę.

Ciasto jest mocno elastyczne i nawet może się wydawać, że jest za bardzo klejące.Takie ma być. Wałkując go, należy nieco podsypać mąką blat, na którym jest wałkowane i górę ciasta. I wałkować bardzo delikatnie.

Z podanej ilości robię około 30 ciasteczek – dokładna ilość zależy od rodzaju foremek i grubości na jakie będzie wałkowane ciasto.

Podana ilość cukru „tworzy” niezbyt słodkie ciasteczka. Jeśli ktoś jest zwolennikiem bardziej słodkich, powinien zwiększyć ilość cukru o łyżkę lub dwie.

W przepisie zaznaczyłam, żeby ciasto wałkować na grubość 6 – 8 mm. Ja jednak czasem robię bardziej cienkie ciasteczka i wtedy wałkuję na grubość około 4 – 5 mm.

Przepis na : Czekoladowe świąteczne pierniczki

Składniki na: Czekoladowe świąteczne pierniczki

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 5 łyżek cukru lub 4 łyżki ksylitolu
  • 2 spore łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka przypraw do piernika 
  • 1 łyżeczka sody
  • mąka do posypania blatu
  • białko do posmarowania pierników

Przygotowanie : Czekoladowe świąteczne pierniczki

  1. Masło i miód wlać do garnuszka i stopić, nie doprowadzając do zagotowania składników. Schłodzić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
  3. Do sporej miski wsypać mąkę, dodać kakao, przyprawę do piernika i cynamon, sodę.Wymieszać dokładnie.
  4. Do miski z mąką i pozostałymi składnikami dodać przestudzone masło z miodem i wymieszać. Dodać jogurt lub śmietanę, a na koniec utarte z cukrem żółtka.
  5. Dokładnie, a jednocześnie delikatnie, wymieszać wszystkie składniki, aż połączą się w gładką masę.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ℃.
  7. Podzielić ciasto na dwie lub trzy części, żeby lepiej się wałkowało. Wałkować na posypanej mąką stolnicy lub blacie na placek o grubości około 6 – 8 mm.
  8. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami ( nieco urosną).
  9. Białko „rozbełtać” i posmarować nim górę każdego pierniczka, dzięki czemu będą po upieczeniu błyszczały.
Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułPolewa czekoladowa
Następny artykułDlaczego nie mówisz po angielsku?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.