Chleb na zakwasie

0
1384
chleb, kromki chleba i rozsypane ziarna
Potrawa - chleb na zakwasie

Na zrobienie domowego, pysznego chleba nie potrzeba ani dużo czasu, ani specjalnych zdolności.  Po prostu zawsze się udaje.

Zaczęłam piec chleb na zakwasie, żaden inny mi tak nie smakuje, jak TEN MÓJ! Nie tylko mnie, bo zdarza się, że gdy wpadną znajomi, a w domu unosi się uwodzicielski zapach świeżo pieczonego chleba, cała porcja znika w mgnieniu oka!

I nie potrzeba do niego specjalnych dodatków. Wystarczy dobre masło lub masło czosnkowe. A prawdziwą poezją smaku jest kromka mojego chleba posmarowana smalcem. My uwielbiamy gęsim!

Pierwsze wypieki robiłam dokładnie według przepisu. Teraz modyfikuję, zachowując jednak proporcje. I mimo, że w przepisie, który dostałam są drożdże, nie używam ich.

Dobrze wyrośnięty zakwas wystarczy, żeby całe ciasto wyruszało się. Z podanej ilości wychodzi 30 cm blaszka – taka do pieczenia pasztetu.

Przepis na : Chleb na zakwasie

Składniki : Chleb na zakwasie

NA I ETAP

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 kopiaste łyżki zakwasu

NA II ETAP

  • 1/2 kg mąki pszennej typ 650
  • 4 łyżki całego siemienia lnianego
  • 3 kopiaste łyżek słonecznika łuskanego
  • 5 kopiastych łyżek otrąb pszennych/żytnich/owsianych
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1/6 kostki drożdży  – opcjonalnie
Wskazówki
  • Na początku piekłam chleb na zakwasie tylko z pszennej mąki. Teraz robię różne mieszanki. Dodaję żytniej, pszennej razowej, orkiszowej, a ostatnio z płaskurki. Pilnuję jednak wagi ( żeby nie było więcej niż pół kilograma) i tego, żeby w składzie było chociaż trochę mąki ze zwykłej pszenicy lub pszenicy płaskurki.
  • W oryginalnym przepisie, który kiedyś otrzymałam  były otręby pszenne, ale uszlachetniam smak innymi rodzajami.
  • Używam soli himalajskiej lub polskiej soli z Kłodawy.
  • Nie daję drożdży, ale na pierwsze próby z pieczeniem można dodać, jeśli obawiacie się, że chleb wam „nie wyjdzie”.

Przygotowanie : Chleb na zakwasie

I ETAP

  1. Składniki przewidziane na I ETAP dobrze wymieszać w dużym naczyniu – misce, przykryć i zostawić na co najmniej 8 godzin w ciepłym miejscu. Ja przygotowuję go zawsze wieczorem.

II ETAP

  1. Do zaczynu dodać składniki z II ETAPU i bardzo dobrze wymieszać. Jeśli ręką to co najmniej 15 minut, jeśli jakimś robotem kuchennym to wg instrukcji.
  2. Pozostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, na 2 godziny do wyrośnięcia.

III ETAP

  1. Z wyrośniętego ciasta odłożyć do słoika 3-4 kopiaste łyżki zakwasu na chleb  – przechowywać w lodówce.
  2. Formę posmarować olejem i posypać mąką.
  3. Włożyć ciasto na około 3/4 wysokości formy.
  4. Przykryć i zostawić  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

IV ETAP

  1. Piekarnik nagrzać do 190 – 200 °C (termoobieg).
  2. Do ciepłego piekarnika włożyć formę z  ciastem.
  3. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 – 200 °C (termoobieg).
  4. Upieczony, ciepły chleb wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Posmarować górę GORĄCEGO chleba zimną wodą – dzięki temu skórka będzie błyszcząca i chrupiąca.
Wskazówki
  • Koniecznie odłożyć zakwas, żeby mieć na następne pieczenie chleba. Zanim schowam do lodówki, zostawiam go jeszcze trochę w ciepłym – niech rośnie! Przed zakręceniem słoika, posypuję zakwas mąką żytnią lub otrębami żytnimi. Tak przygotowany zakwas można  przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni.
  • Do chleba – w III etapie, można wrzucić ulubione zioła: prowansalskie, czarnuszkę, suszony czosnek niedźwiedzi ( z nim najbardziej polecam, jako mój ulubiony), z suszonymi pomidorami i.t.p.
  • Na spód piekarnika można położyć naczynie z woda lub lodem – wtedy chleb w czasie pieczenia będzie dodatkowo nawilżany.
ciasto na chleb w misce
Potrawy – ciasto na chleb
chleb smarowany żółtym pędzlem
Potrawy – gorący chleb najlepiej posmarować zimną woda – zyskamy pyszną, chrupiącą skórkę

Klikając w poniższy link, znajdziesz odpowiedź jak samemu zrobić zakwas na chleb.

Zakwas na chleb

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułKoncentrat warzywny. Kostki bulionowe.
Następny artykułZupa krem ze szparagów

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.