gęsi smalec w słoiki i na miseczce

Dodatki Przepisy

Smalec z gęsi

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 8 października 2016

Smalec z gęsi to najsmaczniejszy i najzdrowszy tłuszcz, który ostatnio wraca do przepisów i na talerze. Wraca, bo w staropolskiej kuchni był używany na co dzień.

Smalec gęsi jest zbilansowanym źródłem nie tylko tłuszczów nasyconych, ale także wielonienasyconych i jednonienasyconych. Za sprawą kwasu oleinowego (tego samego, który występuje w oliwie z oliwek i tranie), jest wspaniałym środkiem obniżającym poziom cholesterolu LDL we krwi. Można na gęsim smalcu  smażyć do temperatury 200 stopni. Potrawy przyrządzone z dodatkiem smalcu z gęsi zyskują na smaku i walorach zdrowotnych.

Przepis na danie : Smalec z gęsi: przepis 

Smalec  z gęsi: składniki

  • tłuszcz wyjęty z gęsi przed obróbka termiczną

Smalec z gęsi: przygotowanie krok po kroku

  1. Wyjęty tłuszcz położyć na patelnię – nie trzeba go kroić, ani dzielić na mniejsze kawałki.
  2. Delikatnie podgrzewać – ja w 10 stopniowej skali podgrzewam na 2 – aż do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Na patelni zostanie tylko skrawek takiego „czegoś”.
  3. Tłuszcz przelać do wyparzonego słoika, zakręcić i po ostudzeniu przechowywać w lodówce – nawet do kilku tygodni.
Do czego używać 
  • Do smażenia.
  • Do konfitowania (pieczenia w tłuszczu).
  • Jako dodatek do gotowanych warzyw i potraw, na przykład do Zasmażanej kiszonej kapusty, Kapusty czerwonej gotowanej .
  • I wreszcie jako smalec po prostu – na kromce świeżo upieczonego chleba na zakwasie, to po prostu poezja smaku!
  • Do stopionego smalcu można dodać cebulkę i jabłko i chwilę podsmażyć wszystko razem, a na samym końcu także sól, pieprz i majeranek. To będzie smalec z gęsi „na bogato”.
Właściwości gęsiego smalcu
  • Gęsi smalec właściwości lecznicze: zapobiega miażdżycy i chroni serce, gdy jest spożywany na zimno – na przykład jako dodatek do chleba. Pamiętać należy jedynie, żeby nie przesadzać z ilością tego lekarstwa, bo smalec jest bardzo kaloryczny.
  • Gęsi smalec na kaszel: Rozgrzewa. W stanach przeziębieniowych wsmarować w klatkę piersiową i trzymać w ciepełku. Idealne zamiast (lub jako wspomaganie) syropów przeciwkaszlowych.
  • Obniża dolegliwości bólowe u osób cierpiących na reumatyzm, w tym celu  wcierać smalec w lekko ogrzanej formie i masować przez kilka minut.
  • Normalnym zjawiskiem dla gęsiego smalcu jest, że po przekroczeniu temperatury pokojowej zmienia konsystencję na półpłynną.
  • Gęsi smalec gdzie kupić. Ostatnio smalec gęsi pojawił się także w sklepach, i to nie tylko tych ze zdrową żywnością, ale i w popularnych sieciach handlowych. Dla zainteresowanych podaję link sklepu, w którym można kupić smalec gęsi ekologiczny.
gęsi smalec

Potrawy – gęsi smalec przed wytopieniem

Tłuszcz z pieczenia gęsi

Otrzymanego po upieczeniu całej gęsi sosu/tłuszczu, absolutnie nie należy wyrzucać. Zawsze wytapia się go tak dużo ( mimo wcześniejszego „odzyskania” tłuszczu), że nie jesteśmy w stanie zjeść go do obiadu. Odlewamy tłuszcz z gęsi z brytfanny i studzimy.

Tłuszcz gęsi przelać do słoika i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Tak robię i mam najzdrowsze i przepyszne kostki rosołowe do zup zimową porą. Kapuśniak, grochowa, fasolowa, żurek  z dodatkiem smalcu gęsiego – polecam do spróbowania.

Przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:

Rosół z gęsi

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś faszerowana ziemniakami

Gęś faszerowana kaszą

Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką

Gęś pieczona w piekarniku w całości

Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Oceń artykuł
[Głosów: 21 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
6 lat temu

Znałam w przeszłości. Dzięki za przypomnienie. Zamówiłam w polecanym sklepie dla siebie i córki.

GRAŻYNA
GRAŻYNA
4 lat temu

Witam serdecznie. Kupuję w „Makro” tłuszcz gęsi i wytapiam na smalec. Polecam.

Ewa
Ewa
6 lat temu

Znałam w przeszłości. Dzięki za przypomnienie. Zamówiłam w polecanym sklepie dla siebie i córki.

Wagabunda
Wagabunda
6 lat temu

Cieszę się, że mogłam się przysłużyć. pozdrawiam dana

BRKLN 2020
BRKLN 2020
4 lat temu

To sie zgadza sie ! Gesi smalec nie ma sobie rownego! Mozna dodac tez wiecej pryzpraw. Trzyma sie bardzo dlugo w lodowce. A z kosci i korpusu robie wywar i podstawe na krupnik, Nic nie wyrzucam gesiny. Pozdrawiam wszystkich smakoszy serdecznie !

ania
1 rok temu

Niepowtarzalny smak