
Botwinka z ziemniakami i śmietaną – prosta i dobra zupa
Botwinka z ziemniakami i koperkiem – tradycyjny przepis. Kiedy w mojej kuchni pojawia się zupa z botwinki, dla wszystkich staje się jasne – nadchodzi lato.
Pro – zdrowotne właściwości buraków czerwonych znane są w polskiej kuchni od lat. Ale nie wszystkie narody gustują w wodzie z ugotowanych buraków – niezależnie w jakiej postaci: czy to zwykłego barszczu, czy na przykład zupy z botwinki. Pracując niegdyś dla francuskiej firmy miałam okazję przekonać się o tym naocznie.
Nawet argumenty, że wigilijny barszcz jest wręcz obowiązkowym daniem, którego należy chociaż spróbować nie był w stanie zmusić ich do jedzenia „bordowej wody”.
Zupę z botwinki najczęściej zakwaszam zupę z botwinki sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Lubię także „kapnąć” do niej nieco zakwasu z buraczków, dla podniesienia smaku. Sprawdź przepis na ocet jabłkowy.
Prosty przepis na zupę z botwiny:
Zupa z botwinki: składniki
- 1 duży lub 2 mniejsze pęczki botwinki ( buraczki razem z liśćmi)
- 4 dość spore młode ziemniaki
- 1,5 litra wywaru warzywnego lub woda i duża łyżka koncentratu warzywnego
- 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów
- do zakwaszenia: cytryna, ocet jabłkowy lab zakwas z buraków
- pieprz do smaku, ewentualnie sól
- pół pęczka koperku
Zupa z botwinki: przygotowanie krok po kroku
- Ugotować bulion.
- Botwinkę dokładnie umyć.
- Liście i łodyżki drobno pokroić.
- Buraczki albo drobno pokroić, albo zetrzeć na tarce na dużych oczkach – ja wolę tę drugą wersję.
- Ziemniaki albo porządnie wyszorować, albo obrać, i pokroić w kostkę.
- Botwinę wraz z liśćmi i ziemniakami zalać bulionem i ugotować do miękkości.
- Po ugotowaniu zakwasić.
- Po chwili dodać śmietanę. W tym celu najlepiej jest rozprowadzić ją wcześniej w kilku łyżkach ciepłej zupy – dzięki temu „nie zważy się”.
- Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.
Wskazówki- Zupa z botwinki najlepiej smakuje wiosną i latem, ale aby urozmaicić zimowe posiłki, zawsze mrożę kilka pudełeczek botwinki i w zimie mamy w kuchni wspomnienie lata. Przed mrożeniem kroję liście, łodyżki i buraki. Ziemniaków nie mrożę – nie są zbyt dobre, a przecież nie ma z nimi w zimie problemu.
Zupa smakowała? Sprawdź też tych kilka przepisów:
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem
Jak Tobie wyszła botwinka? Podziel się opinią w komentarzu!
Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące przepisu – napisz a ja postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!