Aperol Spritz przepis
Aperol Spritz drink o specyficznym smaku połączonych cytrusów, ziół, gorzkiej pomarańczy i rabarbaru. I lekkim, jasnoczerwonym kolorze.
A to za sprawą głównego składnika drinka o 11% zawartości alkoholu – aperitifu Aperol.
Aperol Spritz – znany także jako Veneziano – jest kultowym włoskim drinkiem. Podawany przed posiłkiem na zaostrzenie apetytu i dla umilenia czasu oczekiwania na posiłek. A w górach jako kultowy drink po nartach lub -dla niektórych – podczas przerwy w suszowaniu.
Moim zdaniem najlepiej smakuje na włoskich wakacjach, ale czasem mam też ochotę przenieść się za jego sprawą w letnie/zimowe włoskie klimaty. Podaję go wtedy jako aperitif przed kolacją.
Wykonanie jest szybkie i dziecinnie proste. Natomiast główne składniki drinka: Aperol i Prosecco, dostępne są w wielu polskich sklepach.
Aperol przepis
Składniki drinka: Aperol Spritz
- 3 miarki wina musującego Prosecco
- 2 miarki Aperolu
- 1 miarka wody gazowanej
- plaster pomarańczy
- kilka kostek lodu
Przygotowanie drinka: Aperol Spritz
- Do kieliszka na wino wrzucić kilka kostek lodu.
- Do kieliszka z lodem dodać Prosecco, Aperol i wodę gazowaną.
- Składniki dokładnie wymieszać.
- Kieliszek udekorować plasterkiem pomarańczy.
Drinki z aperolem i sokiem pomarańczowym
- Aperol – aperitif pochodzenia włoskiego o zawartości alkoholu 11%. Napój ma jasnoczerwony kolor. Jego podstawowymi składnikami są goryczka, gorzka pomarańcza, rabarbar i wyciąg z ziół. Alkohol sprzedawał w 1919 r. Giuseppe Barbieri. Obecnie trunek produkuje firma Campari Group.
- Veneziano – pod taką nazwą „ukrywa” się Aperol Spritz na terenach północnych Włoch (Dolomity, regionie Bolzano).
- Co to jest Prosecco? Białe wino musujące. Bąbelki w Prosecco są naturalne, to znaczy pochodzą z fermentacji samego wina. Ale w odróżnieniu od francuskiego Szampana czy hiszpańskiej Cavy, Prosecco nie przechodzi fermentacji w butelce, tylko w dużych, hermetycznie zamkniętych zbiornikach. Dzięki temu gaz powstający w czasie produkcji nie ulatnia się. Dopiero po zakończeniu procesu produkcji przelewane jest (pod ciśnieniem) do butelek. Jest to technika tańsza i dzięki temu Prosecco kosztuje o połowę mniej od wyżej wspomnianych „kuzynów”. Szczepy do jego produkcji uprawiane są w regionie Wenecja Euganejska (wł. Veneto) w północno – wschodnich Włoszech, na żyznych i zielonych wzgórzach przedgórza Alp.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!